Intrarea în Biserică a Maicii Domnului a fost sărbătorită în lăcaşele de cult transilvane de credincioşii care au primit, cu acest prilej, sfaturi şi îndemnuri arhiereşti. Astfel, credincioşii au fost îndemnaţi să se pocăiscă pentru a-şi schimba viaţa în bine şi să stăruie în rugăciune, asemenea Fecioarei Preacurate.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, din Gherla, cu ocazia hramului. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre Maica Domnului, pe care numit-o, asemenea Înţeleptului Solomon, Biserică Însufleţită.
„Înţeleptul Solomon, în duh profetic, cu sute de ani înainte o vedea pe Maica Domnului îmbrăcată în toată splendoarea ei, în cartea «Cântarea Cântărilor» spune: «Cine este aceasta care ca zarea străluceşte şi ca luna-i de frumoasă, soarele-i de luminoasă şi ca oastea de război temută?» Răspunsul i-l dăm Înţeleptului Solomon noi creştinii: Aceasta este Maica Domnului!“, a spus ierarhul, care le-a oferit apoi credincioşilor sfaturi şi îndemnuri duhovniceşti pentru a avea viaţă curată, trăită alături de Domnul Hristos.
IPS Mitropolit Andrei a evidenţiat faptul că cea mai importantă lucrare în vederea schimbării este pocăinţa: „Pocăinţa este singura noastră salvare. Nici cultura, nici inteligenţa, nici nobleţea, nici frumuseţea nu-l reînnoieşte pe om. Ci numai pocăinţa adevărată, ruşinea şi regretul pentru tot păcatul săvârşit în trecut şi, bineînţeles, schimbarea totală a felului de vieţuire şi de gândire“. Pe parcursul Sfintei Liturghii au fost oficiate şi două hirotonii, de preot şi de diacon. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a acordat parohului Vasile Săsărman distincţia „Crucea Arhiepiscopală“ şi părintelui slujitor Vasile Ciceovan distincţia de iconom stavrofor. În continuare a avut loc o slujbă de sfeştanie la casa parohială.
Piatră de temelie la Căianu-Vamă
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru o biserică nouă în localitatea clujeană Căianu-Vamă. La evenimentul din după-masa zilei de 21 noiembrie au participat numeroşi preoţi şi diaconi, oficialităţi locale, şi credincioşi din localitate.
Noua biserică îi va avea ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Lăcaşul de cult constituie o necesitate pentru credincioşii din zonă, întrucât creştinii din patru sate ale comunei Căianu au în prezent o singură biserică.
IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre acest eveniment foarte important pentru comuna Căianu, dat fiind faptul că nu oricărei generaţii îi este dat să ridice o biserică. Totodată, ierarhul a explicat ritualul punerii pietrei de temelie, ritual inspirat din întâmplarea petrecută în istorie cu Patriarhul Iacob: „La un moment dat Patriarhul Iacob era călător, era străin, era singur, ştia că are vrăjmaşi, l-a prins noaptea în pustie a luat o piatră, şi-a pus-o pernă şi a dormit cu capul pe ea. A avut în acea noapte un vis extraordinar. Se făcea că de la pământ până la cer este o scară pe care îngerii lui Dumnezeu urcă şi coboară, şi în capătul scării era Tatăl cel Ceresc, care l-a încurajat şi i-a zis: «Iacobe, nu te teme, Eu sunt cu tine şi tu vei birui!» Şi, când s-a trezit Iacob dimineaţa, a luat piatra, a făcut-o Altar, a turnat pe ea untdelemn şi a exclamat: «Doamne, cât de înfricoşător este locul acesta! Aceasta nu-i alta decât Casa Domnului, aceasta-i poarta Cerului»“. Terenul pe care va fi construită noua biserică are o suprafaţa de 1500 metri pătraţi şi a fost donat de primăria comunei Căianu.
Sărbătoare în Parohia Palota
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ şi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ din Parohia Palota, una dintre cele mai noi parohii din zona metropolitană a cetăţii Oradiei. Prin jertfa credincioşilor şi cu sprijinul autorităţilor locale, în acest an s-a reuşit executarea săpăturilor şi turnarea fundaţiei sfântului locaş, până la cota zero, urmând ca din primăvara anului 2014 să înceapă lucrările de ridicare a zidurilor bisericii. Până la ridicarea sfântului locaş, sfintele slujbe se săvârşesc într-un paraclis amenajat în vecinătatea noii biserici, împodobit şi înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Ierarhul Oradiei a fost întâmpinat de copii, tineri şi credincioşi precum şi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, diaconul Claudiu Liberţ a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Valea de Sus, Protopopiatul Beiuş, iar tânărul teolog Cosmin Ioan Benţe a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Naşterea Domnului“ şi „Învierea lui Lazăr“ din Parohia Sânlazăr, Protopopiatul Marghita. Noul preot a primit şi hirotesia întru duhovnic.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul Oradiei a arătat importanţa praznicului Aducerii la Templu a Maicii Domnului, subliniind rolul covârşitor al Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii.
„Dumnezeu a pregătit-o pe Maica Domnului, Eva cea nouă, generaţie după generaţie, de la Eva cea dintâi, prin strămoşii Sfintei Fecioare şi strămoşii după trup ai Domnului, prin Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana, oameni curaţi şi sfinţi, care au primit darul de a o avea, la bătrâneţe, pe fiica lor Maria, care avea să se învrednicească a fi Maica Domnului. Nu numai că neamul din care s-a născut Sfânta Fecioară Maria a fost un neam ales, dar Dumnezeu a pregăti-o pentru a Se întrupa din ea Cuvântul Său, fiind crescută în biserică, în templul lui Dumnezeu, în rugăciuni, în post, în petrecere duhovnicească în casa slavei lui Dumnezeu, ca să devină «Sfânta Sfintelor», cea care să ţină întru sine pe Cel Care este desăvârşirea Legii, Creatorul universului, care să-L primească în ea, în trupul ei sfinţit de Duhul lui Dumnezeu, pe Fiul lui Dumnezeu“, a spus PS Sofronie.
Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, Dorel Octavian Rus, şi parohul Cosmin Laviniu Lascu au mulţumit ierarhului pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor din Palota, iar, în încheiere, PS Sofronie a felicitat pe paroh şi pe credincioşi pentru dragostea faţă de Biserică şi pentru lucrările de construcţie a noii biserici.
Slujire la Centrul eparhial Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca“ din cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Templul din Ierusalim, insistând asupra descrierii Chivotului Legii aflat în Sfânta Sfintelor şi a ceea ce se păstra în el: urna de aur, în care era un vas cu mană, toiagul lui Aaron, care odrăslise, şi tablele legii.
„Toate acestea au fost umbra lucrurilor viitoare. Astfel mana cu care s-au hrănit evreii în pustie simbolizează naşterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Aşa cum mana cădea din cer, fără să fi crescut din vreo sămânţă cultivată de om pe pământ, tot aşa şi Fiul lui Dumnezeu se naşte din Fecioara Maria fără sămânţă bărbătească. Toiagul lui Aaron care a odrăslit este de asemenea simbol al zămislirii şi naşterii Fiului lui Dumnezeu din Sfânta Fecioară Maria fără sămânţă bărbătească, pentru că aşa cum un toiag nu poate da vlăstare, tot aşa o fecioară nu poate naşte, dar legile firii au fost biruite la zămislirea Fiului lui Dumnezeu în pântecele preacurat al Fecioarei Maria, pentru că Duhul Sfânt s-a pogorât peste ea şi puterea Celui Preaînalt a umbrit-o“, a spus PS Petroniu, care a adăugat că, „din cei 12 ani petrecuţi la Templu de către Fecioara Maria putem învăţa stăruinţa în rugăciune şi curăţia Maicii Domnului“. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Alexandra Andereş)