Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Naşterii Domnului la Betleem
Pe 7 ianuarie, conform calendarului ierusalimitean, în Ţara Sfântă creştinii ortodocşi au serbat praznicul Naşterii Domnului. Cu acest prilej, la Betleem au avut loc festivităţi religioase speciale, la care au participat numeroşi credincioşi şi pelerini aflaţi în vechea cetate a lui David.
Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a fost primit la Betleem încă din ajunul sărbătorii. Întâmpinat de oficialităţi şi de creştinii arabi cu bucurie la porţile Betleemului, Preafericirea Sa a fost apoi condus cu alai pe străzile cetăţii până la Biserica Naşterii Domnului. Din partea Patriarhiei Române, la marele praznic a slujit arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon.
„În ajunul Crăciunului au fost săvârşite, după rânduială, Slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, apoi, la miezul nopţii a fost oficiată slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat şi Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, care a urat creştinilor ortodocşi aflaţi la Betleem în aceste zile să poarte în inimi pacea şi bucuria sfântă a sărbătorii şi să o răspândească şi în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace”, ne-a declarat arhim. Teofil Anăstăsoaie, care a citit în limba română, în cadrul Sfintei Liturghii, pericopa Evanghelică de la Matei.
Biserica Naşterii Domnului din Betleem este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Ţara Sfântă, fiind construită de Împărăteasa Elena în secolul al IV-lea şi refăcută de evlaviosul împărat Justinian cel Mare în secolul al VI-lea. Acesta este unul dintre cele mai importante locuri creștine de închinare. Biserica Nașterii Domnului din Țara Sfântă se află în partea de răsărit a orașului Betleem, la 8 km de orașul Ierusalim. Complexul ce o înconjoară, acoperind aproximativ 12.000 mp, include, în afară de basilica propriu-zisă, o mănăstire ortodoxă, una catolică și una armeană. De-a lungul timpului, domnitorii români au făcut numeroase danii la această biserică şi au sprijinit Locurile Sfinte în vremuri grele.