De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea ocrotitorului a două mari lavre monahale
La Mănăstirea Cernica din judeţul Ilfov a fost prăznuit ieri Sfântul Cuvios Gheorghe, ocrotitorul şi stareţul acestui aşezământ, precum şi al Mănăstirii Căldăruşani.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a ansamblului monahal de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Pe 3 decembrie, un sobor impresionant de slujitori, monahi şi numeroşi credincioşi au adus cinstire Sfântului Cuvios Gheorghe la Mănăstirea Cernica şi s-au închinat cu evlavie la sfintele sale moaşte care se află în biserica mănăstirii. De numele acestui legendar stareţ sunt legate spiritual două mari lavre monahale de lângă Bucureşti, mănăstirile Cernica şi Căldăruşani, care au fost revigorate duhovniceşte prin lucrarea şi programul adus de acest stareţ în secolul al XVIII-lea de la Sfântul Munte Athos. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a arătat că stareţul Gheorghe a ucenicit mai mulţi ani la Mănăstirea Vatopedu şi la Schitul „Sfântul Ilie“ din Muntele Athos, după care a venit în ţară şi a organizat după modelul vieţii de obşte athonite Mănăstirea Cernica şi mai apoi Mănăstirea Căldăruşani. „Sfântul Cuvios Gheorghe a rânduit să fie săvârşite la Cernica cel puţin 100 de privegheri în timpul anului după numărul călugărilor din obşte. Rugăciunea multă la care trebuia să participe toţi monahii, viaţa de obşte şi o perfectă comuniune au caracterizat perioada de peste 30 de ani cât a stăreţit Cuviosul Gheorghe. A pus un mare accent pe rugăciune şi pe smerita cugetare. El nu îngăduia călugărilor din obşte să lipsească de la sfintele slujbe. Cei care lipseau nu puteau participa nici la masa de obşte. Îi îndemna pe toţi să îşi aducă aminte de dragostea pe care Mântuitorul a arătat-o faţă de noi, oamenii“, a spus Preasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Gheorghe de la Mănăstirea Cernica şi întru ierodiacon pe monahul Partenie de la Mănăstirea Sitaru. La Sfânta Liturghie s-au rugat numeroşi stareţi de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor şi din ţară: arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor; arhimandritul Maxim Bădoiu, stareţul Mănăstirii Cernica; arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ; arhimandritul Lavrentie Gâţă, stareţul Mănăstirii Căldăruşani; protosinghelul Natanael Haraga, stareţul Mănăstirii Sitaru; protos. Damian Toderiţă, stareţul Mănăstirii Cheia, precum şi alţi ieromonahi, preoţi şi ierodiaconi. Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica au fost aşezate ieri în faţa icoanei sale din biserica mare a mănăstirii. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de Grupul psaltic „Evloghia“.