În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Sărbătoarea ocrotitorului spiritual al oraşului Brăila
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a fost continuată în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin cinstirea ocrotitorului oraşului Brăila, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica închinată sfântului ierarh din oraş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Bucuria duhovnicească a credincioşilor brăileni a fost sporită de aşezarea spre închinare pelerinilor într-un spaţiu special amenajat în curtea locaşului de cult a raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae şi a raclei confecţionate special pentru perioada de pandemie, în care au fost aşezate fragmente din sfintele moaşte ale sfinţilor taumaturgi: Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon şi Sfântul Mucenic Efrem cel Nou de la Nea Makri.
În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat şi medici, asistenţi medicali, profesori, oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea Sfântului Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi, evidențiind şi misiunea jertfelnică a preoţilor care au prelungit dragostea şi dărnicia la casele semenilor nevoiaşi şi lucrarea atât de necesară a cadrelor medicale, desfăşurată cu dedicare şi dăruire în această perioadă dificilă prin care trecem.
„Blândeţea, bunătatea şi îndeosebi fapta plină de iubire a păstorului sfânt, Sfântul Nicolae, în municipiul Brăila, au devenit un imbold pe care l-au înţeles mai bine ca oricând jertfelnicii noştri preoţi, care, zi de zi, pe paşii Sfântului Nicolae, au mers la casele fiilor acestui sfânt, mai în vârstă, bolnavi, săraci şi neputincioşi sau la copii. De asemenea, pe paşii Sfântului Nicolae, jertfelnicii medici din municipiul Brăila au adus mulţumire astăzi la Sfânta Liturghie, înţelegând noi sfânta biserică din Sfânta Biserică pentru care îndreptăm un act de mulţumire celor ce stau permanent la dispoziţia sănătăţii fiecăruia dintre noi. Deopotrivă, tinerii şi copiii care frecventează în timp de pandemie mai mult şcoala din familie, ajutaţi şi de dascăli, de părinţi, de medici şi de toţi oamenii buni, ne ajută să vedem astăzi în municipiul Brăila o icoană frumoasă a Sfântului Nicolae în mijlocul păstoriţilor săi cu mâinile întinse pentru a prelungi darurile Mântuitorului Iisus Hristos, dintre care, Îl rugăm să ni-l dea pe cel mai mare, şi anume sănătatea”, a spus ierarhul Dunării de Jos.
După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru lucrarea deosebită desfăşurată în perioada de pandemie, Înaltpreasfinţia Sa a acordat cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni, „Vrednicia andreiană”, medicilor, asistenţilor medicali şi personalului de îngrijire din patru spitale brăilene implicate în tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu COVID-19. Între aceste unităţi medicale, s-a aflat şi Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice „Sfântul Nectarie” din Brăila, cu care Arhiepiscopia Dunării de Jos are un parteneriat de cooperare în beneficiul pacienţilor aflaţi în îngrijire în fază terminală, însoţitorilor acestora şi personalului medical.
De asemenea, în semn de apreciere pentru activitatea jurnalistică şi pentru promovarea valorilor creştine în lumea contemporană, arhipăstorul Dunării de Jos a conferit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană~ Monicăi Paraschiv şi lui Marian Gheorghe, din cadrul publicaţiei locale „Obiectiv Vocea Brăilei”.
În încheiere, ierarhul împreună cu credincioşii au cântat, după tradiţie, colinde şi alte cântări specifice sărbătorilor prilejuite de praznicul Naşterii Domnului.