De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Sărbătoarea olăritului la Sibiu
Sfârşitul săptămânii aduce sibienilor şi turiştilor aflaţi în vechea cetate transilvană mai multe evenimente culturale, organizate de Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA. Cea mai importantă manifestare este Târgul Olarilor, organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii Sibiului“.
Aflat la cea de-a 48-a ediţie, Târgul Olarilor de la Sibiu adună în zilele de 6 şi 7 septembrie, aproximativ 150 meşteri din cele mai importante şi cunoscute centre de olărit din ţară: Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa şi Rădăuţi. Manifestarea este cunoscută şi îndrăgită de sibieni nu doar pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meşterii olari, ci şi pentru atmosfera creată în Piaţa Mare a vechii cetăţi transilvane, care ne familiarizează cu vestitele târguri din secolele trecute.
În cele două zile, de la ora 9.00 până seara la orele 20.00, sibienii sunt aşteptaţi să admire şi să cumpere o paletă largă de produse artizanale din ceramică, cum ar fi îndrăgitele oale de sarmale, vaze pentru flori, ulcele, vase decorative, farfurii şi cahle pentru sobe de teracotă, căni, clopoţei şi chiar instrumente muzicale.
„Îmbucurător este faptul că, anual, apar meşteri noi. Cu alte cuvinte, tradiţia prelucrării lutului merge mai departe, iar vechiul meşteşug al olăritului se menţine în prezent“, a spus Ioana Luca, şeful secţiei Galeriilor de Artă Populară din CNM ASTRA.
Cei interesaţi vor afla mai multe despre fiecare obiect în parte chiar de la producătorii veniţi din diferite zone ale ţării, în care olăritul are un specific aparte, iar arta ce însoţeşte acest meşteşug dezvăluie spiritul creator al românilor din toate părţile acestor meleaguri.
Ateliere de olărit
Organizatorii vor surprinde şi în acest an publicul sibian prin mai multe surprize. Astfel, conform comunicatelor transmise de CNM ASTRA şi Centrul „Cindrelul - Junii Sibiului“, în cadrul târgului va fi amenajată şi o roată a olarului. Ca şi în anii trecuţi, cei prezenţi la târg vor avea posibilitatea să urmărească demonstraţiile oferite de un olar, anul acesta fiind prezent la Sibiu meşterul Ion Retezeanu din Târgu Jiu. Publicul va vedea pe viu cum iau naştere oalele şi alte obiecte din lut prin iscusinţa acestui oaspete.
Pentru cei mici, organizatorii au pregătit un atelier de modelaj în lut, susţinut de meşterul Florin Dumitru din Târgovişte şi un atelier de pictat plăci ceramice, susţinut de meşterii Ioan Brita şi Carolina Costineanu din Dumbrava, judeţul Timiş. Copiii au ocazia să descopere tainele acestor meşteşuguri tradiţionale şi să îşi etaleze talentul şi priceperea în astfel de activităţi.
Noutatea ediţiei din acest an este participarea la târg a unui producător de materii prime necesare pentru industria ceramicii. În cadrul târgului va fi amenajat un stand de vopsele şi glazuri ecologice, încât cei interesaţi să afle mai multe despre această alternativă la produsele prelucrate chimic. Târgul Olarilor este cel mai vechi eveniment cultural organizat în Sibiul contemporan. Ediţia din acest an este sprijinită de Consiliul Judeţean Sibiu şi cofinanţată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.
Expoziţii despre olărit
Un alt eveniment organizat de CNM ASTRA în acest week-end, legat de Târgul Olarilor, este vernisarea expoziţiei temporare „Moştenirea familiei Sitar. Olăritul“. Evenimentul are loc astăzi, 6 septembrie, de la orele 16.00, în spaţiul de expoziţie din Casa Artelor, Piaţa Mică. Publicul va cunoaşte mai multe despre familia Sitar, cei mai cunoscuţi olari originari din Baia Mare, care şi-au dedicat întreaga viaţă păstrării acestui meşteşug unic. Prin străduinţele familiei Sitar, elemente specifice unor centre de olărit dispărute, sunt păstrate până astăzi şi cunoscute celor ce îndrăgesc această artă.
La vernisaj va fi lansat şi primul număr al „Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti“, o publicaţie cu şi despre olarii din România, aşa cum informează organizatorii. Ziarul este rezultatul celei mai recente colaborări dintre cei doi redactori, Karla Roşca şi Horst Klusch, ambii buni cunoscători ai ceramicii din Transilvania.
În aceeaşi zi, expoziţia temporară „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“ va fi deschisă publicului la Casa Artelor, Piaţa Mică, în sala de conferinţă. Expoziţia surprinde principalele evenimente din cadrul primei ediţii a Târgului Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“, desfăşurat anul trecut în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Pe lângă obiectele expuse, vizitatorii vor afla mai multe despre beneficiile gătitului în vase de lut şi despre efectele nocive ale plumbului din vasele metalice moderne. Vor fi împărtăşite şi aspecte importante din experienţa olarilor care au revitalizat replici după ceramica de Sibiu de secol XVIII.