În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sărbătoarea Parohiei „Naşterea Domnului“
Biserica şi comunitatea Parohiei "Naşterea Domnului" din Protopopiatul Cluj I, municipiul Cluj-Napoca, îşi organizează aniversarea la începutul lunii septembrie, în fiecare an, din 1994, de când vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a sfinţit demisolul bisericii. În prezent, sărbătoarea este un mare prilej de bucurie pentru că strânge în ţară pe toţi membrii familiilor clujene risipiţi acum prin străinătate.
An de an, comunitatea Parohiei clujene "Naşterea Domnului" se adună la serbarea bisericii. Punctul culminant al acestui mare praznic este Sfânta Liturghie, la care participă numeroşi preoţi, în prezenţa unui număr foarte mare de credincioşi. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de preotul Cristian Sonea, prodecanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, care a amintit semnificativul verset din Sfânta Evanghelie "Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică" (Ioan 3, 16) şi a amintit, astfel, despre iubire, dezvăluind vălul tainic care-i uneşte şi-i înfrăţeşte pe preoţii şi credincioşii unei parohii: euharistia. După Sfânta Liturghie, s-a săvârşit parastasul pentru ctitori şi pentru toţi cei adormiţi. Preotul paroh Nicolae Buda a mulţumit preoţilor şi tuturor credincioşilor prezenţi care, prin împreună-slujire, au sporit frumuseţea, pacea, blândeţea şi lumina acestei zile de sărbătoare. Sărbătoarea din curtea bisericii Sărbătoarea parohiei s-a mutat apoi în curtea bisericii, care a devenit neîncăpătoare. Toţi cei prezenţi au participat la agapa obştească, fiecare credincios primind în dar colăcei, vin şi iconiţe. De asemenea, credincioşii au primit în dar şi foaia "Troiţa", care de şase ani aduce în casele enoriaşilor cuvinte de suflet şi informaţii despre activităţile cultural-misionare şi sociale derulate de parohie. Nu în ultimul rând, cei prezenţi s-au bucurat de expoziţia cu icoane pe sticlă realizate de copiii de la cercul de pictură al bisericii. Cu fiecare an această sărbătoare îşi sporeşte strălucirea, devenind pentru comunitate "ziua fiilor parohiei". Cu această ocazie, fiecare familie îmbracă haine de sărbătoare. Acum se adună de pretutindeni cei risipiţi în lume, copii, nepoţi, părinţi, prieteni şi cu toţii se adună la biserică, ieşind cu pace de la Sfânta Liturghie.