Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea școlii gălățene ocrotite de Sfinții Arhangheli
Cu două zile înaintea prăznuirii de către Biserica Ortodoxă a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Şcoala Gimnazială nr. 24 din Galaţi şi-a cinstit ocrotitorii spirituali, la această dată împlinindu-se și 183 de ani de la înfiinţare.
Ca în fiecare an, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cercetat duhovniceşte atât cadrele didactice, cât şi pe elevii şcolii care se află exact lângă Mănăstirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscută de gălăţeni sub numele de „metoc”. Școala nr. 24 este prima şcoală publică din Galaţi și a funcţionat la început în două chilii ale mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o rugăciune de mulţumire pentru elevi şi părinţii lor, pentru cadrele didactice, după care au fost pomenit toţi profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această şcoală, timp de peste un secol. A urmat un dialog cu rol de cateheză pe care Înaltpreasfinţia Sa l-a susţinut cu elevii prezenţi despre începuturile şcolii şi ale învăţământului gălăţean, despre proiectele educaţionale şi activităţile comune pe care ei le desfăşoară în parteneriat cu mănăstirea, dar şi despre importanţa sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
„Lecţia de înţelepciune spirituală şi culturală de la Școala «Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil» de lângă mănăstirea ocrotită de Sfinții Arhangheli a fost o anticipare a hramului de ieri. Prezenţa atât de vioaie a elevilor în cadrul unui dialog privind istoria, viaţa propriu-zisă din interiorul şcolii şi opţiunile lor în ceea ce priveşte atât pregătirea didactică, cât şi activităţile extracurriculare ne arată nouă tuturor o maturizare a cooperării dintre Biserică şi Şcoală. Aşezământul lui Veniamin Costachi este mai actual ca oricând şi credem că am depăşit faza de cooperare dintre aceste două instituţii, pentru că o simţim pe cea de comuniune. Şi familia, şi şcoala, şi Biserica, suntem împreună ai tinerilor! Iar tinerii sunt ai noştri! Acesta este mesajul pe care ei ni l-au transmis!”, a subliniat IPS Părinte Casian.
La final, copiii au primit daruri constând în dulciuri, iconițe și cărți de rugăciune. În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe”, şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.