De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Patapie la Galați
Sfântul Cuvios Patapie a fost rânduit de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ca patron spiritual al istoricei biserici gălăţene închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, împreună cu Sfântul Ierarh Luca al Crimeei. În fiecare an, în ziua de 8 decembrie, parohia gălăţeană organizează un bogat program liturgic, misionar, educaţional şi social-filantropic.
Programul prilejuit de prăznuirea Sfântului Cuvios Patapie a constat într-o suită de activităţi misionar-educaţionale care au precedat sărbătoarea. Luni, 4 decembrie, începând cu ora 19:00, în capela studenţească din căminul H al campusului Universităţii „Dunărea de Jos”, o delegaţie a parohiei a participat la rugăciunea de seară, împreună cu studenţi de la diverse facultăţi. Ulterior a avut loc un dialog duhovnicesc pe tema „Sfinţii, prezenţe reale şi providenţiale în viaţa tinerilor. Studiu de caz: Sfântul Cuvios Patapie Egipteanul”.
Miercuri, 7 decembrie, de la ora 11:00, în baza parteneriatului educaţional cu Parohia „Sfinții Trei Ierarhi”, la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” s-a desfăşurat o lecţie deschisă pe tema „Viaţa şi minunile Sfântului Patapie vindecătorul”. Mihaela Gurzu - profesoară de religie, şi Oana Damian – învățătoare, au realizat un adevărat regal didactic pentru elevii clasei a III-a, cu subiect moral-duhovnicesc, în prezenţa slujitorilor bisericii, care au oferit copiilor dulciuri şi iconiţe.
Joi, 8 decembrie, la primele ore ale dimineţii, în biserica parohială s-a desfăşurat un mic program catehetic şi de împărtăşire a copiilor de la grădiniţele nr. 1 „Luceafărul” şi nr. 6 „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi.
Daruri oferite celor aflați în nevoi
Impactul major l-a avut programul social-filantropic organizat cu acest prilej. Sâmbătă, 2 decembrie, a avut loc o acţiune filantropică, prin implicarea tinerilor-voluntari ai parohiei, la 15 familii cu 5-12 copii, din satele Corni, Măcişeni, Crăieşti, Bălăbăneşti şi Cruceanu, din nordul judeţului Galaţi. Cei 23 de voluntari - elevi de la Colegiul Naţional „Costache Negri” (coordonaţi de prof. Onorica Tofan), Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, studenţi de la diferite facultăţi şi cadre didactice - au oferit copiilor şi familiilor vizitate haine, încălţăminte, dulciuri, alimente de bază şi alte daruri. Periplul filantropic s-a încheiat la Mănăstirea Adam, unde tinerii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mulţumindu-i că le-a dat darul de a dărui.
Duminică, 3 decembrie, patru echipe de elevi-voluntari, coordonate de profesoarele Onorica Tofan şi Mădălina Anca Radu de la Colegiul Național „Costache Negri”, au organizat o amplă acţiune filantropică pentru copiii de la casele de copii „Tudor”, „Ştefan”, „Floare de colţ” şi „Aurora” din Galaţi. La eveniment au participat şi elevi voluntari de la colegiile naționale „Alexandru Ioan Cuza” şi „Mihail Kogălniceanu”. Darurile oferite copiilor fără mamă şi tată au rezultat dintr-o colectă iniţiată şi derulată de elevii normalişti.
Programul filantropic se va încheia zilele următoare, cu vizitarea a 30 de familii de bătrâni din parohie, cu echipe de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, când se vor oferi celor bătrâni sfaturi şi îndrumări medicale pentru bolnavi, medicamente şi alimente.
Programul a fost încununat cu slujbele săvârșite în cinstea Sfântului Cuvios Patapie în biserica parohială. În ajunul sărbătorii, au fost săvârșite Vecernia, Litia şi Paraclisul Sfântului Patapie, iar vineri, 8 decembrie, Utrenia şi Sfânta Liturghie. IPS Arhiepiscop Casian a fost prezent la hram, aducând spre cinstirea credincioşilor rasa Sfântului Patapie, odor preţios din patrimoniul Sfintei Arhiepiscopii a Dunării de Jos. Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de folos credincioşilor, după care a premiat 30 de tineri de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonaţi de prof. de religie Dorina Toma.