La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea Sfântului Fanurie la Parohia Mihai Bravu din Capitală
Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit duminică, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Cu acest prilej, Parohia Mihai Bravu din Protopopiatul Sector 3 Capitală și-a sărbătorit unul dintre hramuri. Sărbătoarea parohiei a debutat de sâmbătă seara, când au fost oficiate slujba Acatistului și Vecernia cu Litia. La Sfânta Liturghie din ziua de prăznuire a Sfântului Fanurie, răspunsurile la strană au fost date de un grup de membri ai Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de Florian Costea, lector la Universitatea Națională de Muzică din București. În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Bogdan Matei a evidențiat modul în care Sfântul Mare Mucenic Fanurie și-a asumat trăirea vieții în conformitate cu poruncile dumnezeiești, asemenea tânărului bogat din pericopa evanghelică citită în a 12-a duminică după Rusalii: „Iată, tânărul bogat din Evanghelia de astăzi, în pofida faptului că se regăsește în partea celor de-a dreapta, atunci când aude de pe buzele Mântuitorului cuvintele referitoare la respectarea Legii și a poruncilor dumnezeiești, simte că are nevoie de ceva, înțelege că nu este desăvârșit. Și ne spune Evanghelia că tânărul a plecat întristat când Mântuitorul l-a îndemnat să-și vândă averea, să împartă banii săracilor și să-L urmeze, căci era foarte bogat. Sfântul Fanurie a simțit că nu este atât de greu să-L urmeze pe Hristos, a simțit o ușurare când L-a întâlnit pe Hristos”.
Biserica a fost frumos împodobită de sărbătoare, cu osârdia credincioșilor, care s-au implicat, ca de fiecare dată, în organizarea hramului. Luând ca exemplu virtutea de a dărui a Sfântului Fanurie, credincioșii acestei parohii au contribuit financiar și la alcătuirea a 700 de pachete, care la finalul slujbei au fost împărțite tuturor pelerinilor veniți să înalțe rugăciuni către Sfântul Fanurie.