Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe în Transilvania
La sărbătoarea Sfântului Gheorghe, credincioşii Parohiei Gura Văii din Protopopiatul Făgăraş 2 au avut bucuria să-l primească în comunitatea lor pe IPS Mitropolit Laurenţiu. Credincioşii din parohia clujeană Ciurila au fost binecuvântaţi la slujba arhierească oficiată de IPS Mitropolit Andrei.
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite în biserica parohială, închinată Sfântului Dimitrie, iar la final a sfinţit noul clopot al lăcaşului de cult. În soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, pr. conf. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, protopopul Ion Tărcuţă, parohul Bogdan Dângă şi alţi slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. dr. Daniel Benga, fiu al satului şi apropiat al Parohiei Gura Văii. Părintele Benga a prezentat viaţa Sfântului Mucenic Gheorghe şi o scurtă istorie a clopotelor, împreună cu semnificaţiile liturgice şi duhovniceşti ale acestora.
„Sfântului Gheorghe i-a fost mai frică de Dumnezeu decât de împăratul persecutor, iar frica de Dumnezeu l-a făcut înţelept şi i-a dat curajul să-L mărturisească pentru a trece dincolo de moarte, spre viaţa veşnică“, a subliniat pr. conf. dr. Daniel Benga.
Clopot nou la biserica parohială
Slujba de sfinţire a noului clopot a fost oficiată în curtea bisericii, unde mulţimile de credincioşi au participat cu multă bucurie la ceremonia religioasă. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşi, dar şi pe autorităţile locale cu sprijinul cărora s-a achiziţionat clopotul şi s-au efectuat lucrări de întreţinere a lăcaşului de cult din Gura Văii.
„Vă cinstim eforturile pe care le-aţi depus pentru ca biserica să vă poată primi ca un izvor nesecat de dar şi de milostivire. Dragostea voastră a tuturor şi a autorităţilor locale s-a materializat în acest clopot binecuvântat acum, iar sărbătoarea de astăzi a fost încununată cu această sfinţire“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Primarul comunei Recea, Gheorghe Lazea, împreună cu membrii Consiliului local, dar şi credincioşii din adunarea şi consiliul parohial au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulţumirile parohului Bogdan Dângă, care i-a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Gheorghe. Pentru activitatea misionar-pastorală de până acum la Gura Văii, părintele Dângă a fost hirotesit sachelar.
Sărbătoare în comunitatea clujeană de la Ciurila
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite în Parohia Ciurila din Protopopiatul Cluj I. În sobor s-au aflat protopopul de Cluj I, Ioan Jeler, şi preoţi din parohiile învecinate. De la Centrul eparhial, IPS Mitropolit Andrei a fost însoţit de directorul economic, Sorin Câlea, secretarul eparhial, drd. Valentin Vesa, şi consilierul de misiune şi protocol, arhid. Claudiu Grama. La slujba arhierească de la Ciurila au participat numeroşi credincioşi din satele învecinate şi autorităţi locale.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre exemplul de mărturisire a credinţei dat de mucenici, aşa cum a fost şi modul de vieţuire şi mărturisire al Sfântului Gheorghe. De asemenea, ierarhul le-a spus celor prezenţi că aceşti sfinţi mucenici îi îndeamnă pe credincioşi la credinţă puternică, trăire intensă a vieţii de creştin şi la o mărturisire neînfricată a credinţei ortodoxe. Biserica veche din Ciurila care l-a avut oaspete pe IPS Mitropolit Andrei, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, datează din anii 1800 şi se află într-o stare avansată de degradare, conform celor precizate de pr. Sandu Mircea. Parohul împreună cu credincioşii au luat iniţiativa de a ridica o nouă biserică, iar lucrările de construcţie vor începe anul acesta. Noul lăcaş de rugăciune va purta hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.
Sfântul Gheorghe, sărbătorit la catedrala din Cluj-Napoca
Preasfinţitul Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane şi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. Au participat la slujbă sute de credincioşi, elevi şi studenţi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din oraş.
În cuvântul de învăţătură, PS Vasile Someşeanul a evidenţiat modelul de jertfelnicie al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, dar şi al altor martiri care au murit pentru Hristos de-a lungul istoriei. „Între cei care L-au mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în acele vremuri de început ale Bisericii a fost şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. În timpul persecuţiei cele mai aspre din timpul acela, pornită de împăratul Diocleţian împotriva creştinilor, a avut curajul să se opună acelor măsuri drastice care erau luate împotriva creştinilor şi în felul acesta a atras asupra sa mânia împăratului, care a poruncit să fie închis, torturat, batjocorit“, a spus PS Vasile Someşeanul.