Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul la Craiova
Capela cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" din cartierul craiovean Craioviţa Nouă şi-a serbat vineri, 7 ianuarie, ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit în mod deosebit de câteva sute de credincioşi din cartierul Craioviţa Nouă. După săvârşirea Sfintei Liturghii, părintele protoiereu al Protoieriei Craiova Nord, Teodor Ciontu, şi preotul paroh Marius Neacşu au transmis, în numele tuturor enoriaşilor, urări de bun venit IPS Părinte Irineu. Sfântul Ioan Botezătorul: "Glasul celui ce strigă în pustie" În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a arătat rolul ocrotitor pe care îl exercită de fiecare dată Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul în iconomia mântuirii noastre. "Sfântul Ioan Botezătorul s-a luptat împotriva păcatului, împotriva desfrânării şi a plătit cu viaţa pentru mărturisirea credinţei şi învăţăturii creştine. Jertfa sa a ajuns în Împărăţia lui Dumnezeu, iar el a devenit pentru totdeauna prieten al Mirelui ceresc. Sfânta Scriptură ne spune că El este "glasul celui ce strigă în pustie", adică este acela care vorbeşte despre venirea Mântuitorului Hristos, cel care Îl vesteşte pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii. De aceea, noi îl rugăm să ne fie mijlocitor, ajutător şi binefăcător, să mijlocească şi să se roage lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre". De asemenea, IPS Irineu a mai precizat că Sfântul Ioan este cel mai mare şi ultimul dintre proorocii Vechiului Testament: "Sfântul Ioan vine în întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos, aşa cum Vechiul Testament vine ca o prevestire a ceea ce se va întâmpla, a ceea ce se va împlini în Noul Testament. Chemarea lui din pustie este o mărturie a planului lui Dumnezeu şi un îndemn la pocăinţă pentru întreg neamul omenesc". La final, IPS Părinte Mitropolit i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele sfântului şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la sfânta slujbă. Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" a luat fiinţă după Revoluţia din decembrie 1989, în cel mai mare cartier al municipiului Craiova. În prezent, lângă capelă se află în construcţie o impunătoare catedrală, pusă sub pronia Sfântului Ioan Botezătorul. Piatra de temelie a fost aşezată în luna martie a anului 1990, de către fostul mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu. O bună perioadă de timp, lucrările de construcţie au fost abandonate. În prezent, prin sprijinul Mitropoliei Olteniei, s-au reluat lucrările în scopul finalizării cinstitului lăcaş de închinare.