„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dumitrie în Transilvania
Duminică, 26 octombrie, când facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Ortodoxă s-a aflat în a douăzeci şi treia duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, din capitolul 8 al Evangheliei după Luca, prezintă Vindecarea demonizatului din Gherghesa.
Lucrările de renovare realizate la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea bistriţeană Budeşti au fost binecuvântate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, duminică, 26 octombrie, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Slujba de binecuvântare a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unei mulţimi de credincioşi din zonă.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ierarhul a explicat în cadrul predicii şi fenomenul secularizării şi repercusiunile acestuia asupra vieţii bisericeşti şi sociale, pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii, a Vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.
„Cuvântul secularizare vine de la termenul latinesc «saeculum», adică lume, legarea cu toate puterile sufleteşti de lumea aceasta care trece, de lumea aceasta cu averile ei, cu poftele ei, cu patimile ei. Cei din ţinutul Gherghesenilor erau foarte legaţi de negustoria lor. Nu s-au gândit că un cetăţean s-a tămăduit, ci le-a părut rău după porcii pe care i-au pierdut. Şi gândindu-se să nu mai păţească o altă pagubă, L-au rugat pe Domnul Iisus să plece de la ei. Acesta este duhul secularizant, despre care se vorbeşte mult. Când spunem «secularizare» sau legarea inimii de veacul acesta trecător nu este vorba neapărat de ateism, pentru că oamenii ce se secularizează nu spun că nu este Dumnezeu, ci spun un alt lucru, o fi existând Dumnezeu, o fi frumoasă viaţa celor ce cred în El şi merg la biserică, dar pe noi nu ne interesează“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Apreciere pentru binefăcătorii bisericii
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Cristian Dragoş a fost hirotesit iconom stavrofor, prilej cu care acesta a evidenţiat lucrările realizate la biserică în ultimii ani. În semn de recunoştinţă pentru ajutorul oferit în renovarea bisericii, IPS Părinte Mitropolit le-a acordat celor implicaţi în susţierea lucrărilor diplome de „Aleasă cinstire“.
Părintele Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prezent la sărbătoarea de la Budeşti în calitate de fiu al satului, a mulţumit IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei pentru binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor din această parohie.
Pentru credincioşii din Parohia Budeşti, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a avut o importanţă deosebită, având posibilitatea de a se bucura de prezenţa unui arhiereu în localitatea lor, după 20 de ani de la vizita pe care a făcut-o aici vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a resfinţit biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
Construcţia locaşului de cult din localitatea Budeşti a început în 1926, iar 10 ani mai târziu a fost sfinţit. De-a lungul timpului a necesitat o serie de renovări. În 1956 a fost pictată parţial şi s-a refăcut exteriorul, iar un an mai târziu, la finalizarea lucrărilor, a fost resfinţită. După alţi 30 de ani locaşul de cult a fost împodobit cu pictură interioară, în tehnica „frescă“, realizată de Radu Ghenghea din localitatea Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava. Lucrări de renovare şi întreţinere s-au realizat şi în ultimii ani, de când este paroh Cristian Dragoş.
Hram la Mănăstirea Dumbrava, Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la Mănăstirea Dumbrava, din judeţul Alba, unde a oficiat Sfânta Liturghie.
Obştea mănăstirii de la Dumbrava se află sub oblăduirea stareţei Mina Cerceş şi sub îndrumarea duhovnicului arhim. Vasile Crişan. Mănăstirea este construită pe terenul donat de locuitorii satului Dumbrava, situate la limita dintre judeţele Alba şi Cluj între localităţile Unirea şi Turda. Piatra de temelie a fost pusă la 26 octombrie 1996, pe locul unde în anul 1703 preotul Ioan a fost martirizat pentru apărarea dreptei credinţe, fiind ars de viu într-o căpiţă cu fân.
Sfinţirea bisericii a fost săvârşită pe 26 octombrie 2002 de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei la acea dată, şi PS Visarion Răşinăreanul împreună cu un important sobor de preoţi.
Liturghie arhierească în Horoatu Crasnei, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. Ierarhul a fost înconjurat de un sbor de preoţi din care au făcut parte: Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei, pr. Alexandru Stânean, de la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău, pr. Mihai Puşcaş, fost preot la Parohia Peceiu, în prezent pensionar, părintele Marian Pop, de la Parohia Breb, judeţul Maramureş, părintele Mihai Puşcaş, slujitor la biserica din Petenia, şi noul preot hirotonit, Vlad Stânean.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Mal, pe diaconul Sergiu Roman, fiu al satului Horoatu Crasnei.
În cuvântul de învăţătură, una dintre ideile subliniate de către PS Părinte Petroniu a fost aceea a libertăţii omului, arătând faptul că libertatea omului creşte atunci când acesta se apropie de Dumnezeu. Pe de altă parte, când omul se depărtează de Dumnezeu, în loc să-i fie transfigurată fiinţa, aceasta este desfigurată, omul ajungând până la a fi posedat de demoni, la fel ca şi în întâmplarea relatată în evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii.
După rostirea cuvântului de învăţătură a urmat un moment emoţionant, în cadrul căruia părintele Dan Haiduc şi-a luat rămas bun de la credincioşii pe care i-a păstorit timp de 17 ani, de la hirotonia sa întru preot în anul 1997. Aceasta a fost ultima Sfântă Liturghie a sa în calitate de paroh al credincioşilor din Horoatu Crasnei. Părintele Dan Haiduc va activa ca preot co-slujitor la Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Şimleu Silvaniei.
Tot acum a fost instalat şi noul paroh Vlad Stânean, după ce cu o duminică înainte a fost hirotonit preot. Acesta a slujit înainte ca diacon şi cântăreţ bisericesc la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău.
Localitatea Horoatu Crasnei a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1213, în Registrul de la Oradea, sub numele de Villa Huruat. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, lucrările la locaşul de cult fiind finalizate în anul 1937.
Sărbătoare în Parohia Baciu II, Cluj
Parohia Ortodoxă Baciu II din Protopopiatul Cluj I şi-a sărbătorit duminică, 26 octombrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi , totodată, patru ani de la înfiinţare.
Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhimandritul Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, înconjurat de cu un sobor de preoţi şi diaconi. La acest eveniment a participat şi conducerea primăriei Baciu, precum şi personalităţi din mediul academic, conform celor precizate de parohul Ionuţ Pripon.
În cuvântul de Învăţătură, arhimandritul Teofil Roman le-a vorbit credincioşilor despre Evanghelia Duminicii, a Vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor, despre posibilitatea nefericită ca omul să intre sub stăpânirea celui rău dacă nu se îndreaptă spre Viaţa cea adevărată care este Domnul Iisus Hristos. De asemenea, arhimandritul Teofil Roman s-a referit în cuvântul său, adresat celor prezenţi, şi la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie care a fost un exemplu de viaţă îndreptată spre Dumnezeu.
În cuvântul de final, parohul Ionuţ Pripon a vorbit despre proiectele începute de curând în parohie, între care se află o şcoală parohială pentru copii, care să-şi desfăşoare activităţile în fiecare sâmbătă după-masă. Apoi a distribuit celor prezenţi primul număr al revistei „Cuvânt creştin“, o foaie parohială care va fi tipărită lunar pentru credincioşii din parohie şi care conţine teme duhovniceşti şi alte subiecte din viaţa parohiei.
De asemenea, parohul Ionuţ Pripon le-a mulţumit credincioşilor care se implică în realizarea proiectelor parohiei şi celor care au contribuit la organizarea hramului.
Hramuri de Sfântul Dumitru
De Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, numeroase lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi-au sărbătorit hramul.
La Biserica „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din Cluj-Napoca, din strada Tache Ionescu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de protosinghelul Simeon Pintea, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, alături de preoţii parohiei, parohul Ioan Goje şi părintele slujitor Cătălin Pălimaru. La finalul slujbei, cei prezenţi s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, conform celor precizate de parohul Ioan Goje.
Parohia Ortodoxă „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din localitatea Floreşti, aflată în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, a sărbătorit împlinirea a 180 de ani de la sfinţirea bisericii. La sărbătoare a participat arhimandritul Andrei Coroian, consilier eparhial în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Potrivit parohului Marcel Andreica, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Parastas pentru preoţii şi ctitorii bisericii, iar credincioşii s-au putut închina la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, aduse cu acest prilej în biserică. În Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir“ a avut loc apoi sărbătoarea costumului popular românesc, o manifestare de tradiţie. Cu această ocazie, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie îmbrăcaţi în costume populare. (Arhid. Adrian Onica, Alexandra Andereş, Andreea Pâgleşan)