Parohia „Sfântul Ilie”- Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din
Sărbătoarea Sfântului Nectarie Taumaturgul
Creştinii ortodocşi din întreaga lume îşi îndreaptă astăzi paşii spre bisericile unuia dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi, Sfântul Nectarie Taumaturgul, a cărui pomenire o săvârşim. Deşi este un sfânt aproape contemporan, evlavia oamenilor pentru el este una deosebită, fiind socotit sfântul care izbăveşte de cancer. În ţară la noi sunt mai multe biserici care îl au drept ocrotitor sau care deţin părticele din sfintele sale moaşte.
Una din mănăstirile care au hramul "Sfântul Nectarie de Eghina" este Mănăstirea "Radu Vodă" din Capitală, acest hram fiind atribuit mănăstirii din anul 2002. Aici, seria evenimentelor dedicate hramului a început de zilele trecute, când mai mulţi pelerini au început deja să calce pragul sfântului lăcaş de închinăciune şi să se închine moaştelor Sfântului Nectarie, ce se află în biserică.
Ieri, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Nectarie a fost scoasă din biserică şi aşezată în baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii, apoi a fost săvârşită Sfânta Liturghie, iar seara a fost săvârşită slujba Privegherii.
"Biserica a rămas deschisă toată noaptea pentru credincioşii care au vrut să se roage Sfântului Nectarie, seara fiind săvârşită slujba Privegherii. A doua zi, dimineaţa, facem slujba Ceasurilor şi Acatistul Sfântului Nectarie, iar apoi Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Racla cu cinstitele moaşte va fi introdusă înapoi în biserică după ce se vor închina toţi credincioşii prezenţi", ne-a declarat protosinghelul Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii "Radu Vodă" din Bucureşti.
Sărbătoare şi în Ardeal
Şi în Ardeal sunt câteva aşezăminte monahale închinate ierarhului din Eghina. Unul din acestea este schitul de la Şinca Veche, din judeţul Braşov. Acolo, prăznuirea a început ieri-seară, cu slujba Privegherii. Astăzi au loc slujba Sfinţirii apei, Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului. Schitul "Sfântul Nectarie" din Şinca Veche a fost ridicat în 2006, pe locul unde odinioară a fost o mănăstire distrusă de generalul Bukow, în timpul prigoanei din 1760-1762. În prezent, schitul este condus de monahia Serafima Antofe şi adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul, dăruită de Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos.
Părticele din moaştele sale, în mai multe lăcaşuri din ţară
Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în insula Eghina, din Grecia. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele sfântului se mai găsesc şi la Biserica "Sfântul Nectarie" din Charlotte, Carolina de Nord. În România, părticele din moaştele Sfântului Nectarie se găsesc şi la Mănăstirea Putna, la Biserica "Sfântul Ierarh Nectarie" din Iaşi, la Schitul "Sfinţii Ioan şi Nectarie" din Brădetu, judeţul Argeş, la Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, judeţul Tulcea, la Biserica "Sfinţii Voievozi" din satul Ghimiceşti, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, la Biserica "Sfânta Treime" din localitatea Bucium, Judeţul Braşov, la biserica Spitalului TBC din Sibiu, la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Izvorul Tămăduirii" a Spitalului judeţean "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava, la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfântul Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la Capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, la Biserica memorială "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.