Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie în Muntenia și Dobrogea
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au efectuat vizite pastorale în parohii și mănăstiri care și-au cinstit ocrotitorul. Cu acest prilej, au săvârșit Sfânta Liturghie, au hirotonit preoți și au oferit distincții. În cuvintele de învățătură, ierarhii au vorbit despre viața și activitatea profetică a Sfântului Ilie și i-au binecuvântat pe credincioșii prezenți.
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ilie” din orașul Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
În ziua precedentă, 19 iulie 2020, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din apropierea localității Istria, județul Constanța. În continuare, în localitatea Techirghiol, ierarhul a sfințit Centrul socio-educativ „Sfântul Ierarh Nicolae” al Bisericii „Sfântul Ilie”. La final, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, părintele paroh Viorel Daniel Pasmangiu a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Aceeași distincție a fost oferită și primarului localității, Iulian Constantin Soceanu.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
Mănăstirea „Sfântul Ilie”-Paltinul din județul Argeș și-a sărbătorit luni, 20 iulie, hramul. Numeroși pelerini din toată țară au urcat pe Transfăgărășan la cota 1.200 pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica așezământului monahal de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre ascultarea și credința puternică a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și a evidențiat eforturile depuse la construcția acestei mănăstiri pe unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice din România.
Părintele arhimandrit Cleopa Nistor, administratorul Centrului social-pastoral „Sfânta Maria”-Techirghiol, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Distincția eparhială „Crucea Basarabă”.
La final, ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii locașului de cult trecuți la Domnul, precum și pentru toate persoanele care au murit în timpul lucrărilor executate la Transfăgărășan, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Săseni, județul Buzău, care și-a sărbătorit hramul. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Alexie Lăcătuș pe seama Mănăstirii Muntioru din județul Vrancea, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Biserica Ortodoxă a cultivat dintru început cinstirea Prorocului Ilie în rândul credincioșilor, fiind singurul sfânt vechi-testamentar trecut în calendarul creștin cu cruce roșie. „Pe lângă râvna sa pentru apărarea dreptei credințe și împlinirea dreptății, pe lângă mila și compasiunea față de oamenii sărmani, Prorocul Ilie a rămas în conștiința creștinilor ca sfântul care aduce ploaia, în vreme de secetă, prin puterea rugăciunii, drept care, în această zi de sărbătoare, preoții și credincioșii înalță rugăciuni speciale către Dumnezeu, invocând mijlocirea Sfântului Ilie, pentru ca ogoarele să primească ploaie la bună vreme sau să fie protejate de ploile prea abundente, ce ar putea provoca pagube”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal trecuți la cele veșnice.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit luni, 20 iulie 2020, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din cartierul gălățean Micro 17, care și-a sărbătorit ocrotitorul, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Bucuria duhovnicească a început din ajunul sărbătorii, prin săvârșirea slujbei Privegherii și Acatistului Sfântului Ilie de către preoții din cercul misionar din care face parte această parohie.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre Sfântul Proroc Ilie ca model de ascultare și credincioșie față de Dumnezeu, precum și de viețuire în deplină asceză și rugăciune neîncetată. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit și despre tradiția conform căreia Sfântul Ilie este cel care a primit puterea asupra revărsării ploii.
La final, ierarhul le-a prezentat și oferit tinerilor prezenți cartea intitulată „Tinerii pelerini în «Catedrala cu vitralii foșnitoare»”, apărută de curând la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În perioada premergătoare hramului, prin implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial, au fost oferite pachete cu alimente și articole igienico-sanitare de primă necesitate persoanelor nevoiașe nedeplasabile.