Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Chiriachi la Huși
Municipiul Huşi s-a aflat zilele acestea în sărbătoare, miercuri, 7 iulie, fiind prăznuită ocrotitoarea episcopiei, Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ale cărei sfinte moaște se află în catedrala din oraș. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea a adunat clerici și credincioşi atât din județul Vaslui, cât și pelerini din alte zone, pentru a aduce cinstire sfintei care ocrotește de secole întreaga Episcopie a Hușilor. Potrivit Biroului de presă al eparhiei, din soborul preoţilor care au slujit la Sfânta Liturghie au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial și părinţi protopopi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Dignus Est” al preoților din Episcopia Hușilor.
În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a făcut referire la atenția, bunătatea și generozitatea pe care Dumnezeu le manifestă față de om: „Noi, oamenii, suntem în gândirea lui Dumnezeu. În rânduiala lui Dumnezeu, fiecare om are rostul și drumul lui în viață. Când păcătuim, uităm rânduiala lui Dumnezeu, însă El ne dă îndemn spre pocăință. În toată lucrarea și viața noastră, să avem măsură și echilibru. Nu trebuie să fugim de lucrarea și chemarea lui Dumnezeu. Suntem o «literă» din cartea vieții. Cum Își arată Dumnezeu mai aplicat purtarea Sa de grijă? Deși noi suntem păcătoși, Domnul are mila şi milostivirea Lui și îl veghează pe om. Ne întâlnim cu Dumnezeu pe drumul bunătății. [...] Să Îi zâmbim lui Dumnezeu!”
În timpul împărtăşirii preoţilor, Preasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre chemarea pe care Dumnezeu ne-o adresează pentru a ne sfinți viața. De asemenea, a amintit mai multe repere ale vieții Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi: „Dumnezeu ne vrea sfinți pe fiecare dintre noi! Sfințenia este starea naturală a omului. Omul poate ajunge sfânt cu puterea lui Dumnezeu. Sfințenia este un dar pe care Dumnezeu îl dă celor care și-l doresc. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi a dorit să fie cu Hristos. Ea a luptat, pe cât i-a fost cu putință, împotriva păcatului. A trăit în comuniune cu Dumnezeu, și-a pus încrederea în El. Gândul său era numai la Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a mulţumit ierarhilor invitați pentru plusul de frumusețe dat, prin împreuna-slujire, hramului Episcopiei Hușilor.
Adresându-se celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre modul în care Dumnezeu a transfigurat chipul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi: „Dacă Dumnezeu este în prim-planul vieții noastre, ne vom putea raporta, cu foarte mult firesc și cu foarte multă autenticitate, și față de familie, și față de toate darurile pe care Hristos le-a așezat cu atâta migală și generozitate în sufletele noastre. Iubirea față de Hristos atrage pe chipul nostru, așa cum s-a așezat pe chipul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, lumina cea necreată”.
În semn de preţuire, Preasfinţia Sa a oferit Diploma de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pictorului Daniel Grigoriciuc, pentru realizarea icoanei Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi ce însoțește procesiunea cu moaștele Sfintei în preziua hramului.
La finalul slujbei, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a prezentat celor prezenți lucrarea Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi (7 iulie).
Ziua de 7 iulie are o semnificaţie aparte şi pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua sa de naştere. De aceea, în semn de preţuire faţă de Preasfinţia Sa, ierarhii prezenţi, alături de preoţi şi credincioşi, i-au transmis urările şi felicitările lor.
Colaboratorii Preasfinției Sale de la Centrul eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din eparhie i-au oferit ierarhului Hușilor flori, ca simbol al preţuirii pe care i-o poartă și în semn de mulțumire pentru darul blândeții și al disponibilității pe care le cultivă permanent.