La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Tatiana
Sfânta Muceniță Tatiana a adunat și în acest an în Catedrala Mitropolitană din Craiova mare mulțime de credincioși evlavioși, toți dornici să îi aducă sfintei prinos de rugăciune în ziua ei de prăznuire. Cei care au participat la slujbele oficiate în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei au putut să se închine și la moaștele sfintei, ce se găsesc într-o raclă în sfântul locaș de închinăciune.
Bucuria sărbătorii a fost dată și în acest an în primul rând de rugăciunile ce au fost oficiate în sfântul locaș, la acestea participând numeroși credincioși din oraș, dar și din împrejurimi. Tineri de toate vârstele au venit să își plece genunchii în biserica ce i-a devenit casă sfintei mucenițe și să se roage să le fie mijlocitoare în fața Împăratului Ceresc.
Slujbele au început de miercuri seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaştele sfintei în jurul Catedralei Mitropolitane.
În ziua praznicului, joi, 12 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.
Sfinţii au suferit pentru mărturisirea dreptei credinţe
În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Irineu a subliniat cinstirea deosebită de care se bucură Sfânta Tatiana la Craiova. „Astăzi cinstim, după cuviinţă, pe Sfânta Muceniţă Tatiana, care are aici o legătură deosebită cu catedrala noastră şi cu Oltenia, cu ţara noastră, pentru că a binevoit ca sfântul ei cap să fie aici spre cinstire şi mângâierea credincioşilor noştri care vin şi se roagă. Sfânta Tatiana, care are mijlocire şi trecere înaintea lui Dumnezeu, duce rugăciunile noastre înaintea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru îndreptarea noastră, pentru mulţumirea noastră, pentru cererile noastre de tot felul. Sfinţii mucenici sunt aceia care au mărturisit cu propria lor viaţă credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi au dat, prin viaţa lor curată, o mărturie sigură înaintea oamenilor, pentru a adeveri că ceea ce ei mărturisesc cu vorba întăresc cu fapta. Au venit pe pământ ca ei să ducă înaintea tuturor şi înaintea lui Dumnezeu sufletele lor şi viaţa lor. Au suferit mai mult decât toţi pentru mărturisirea dreptei credinţe”, a spus IPS Părinte Irineu.
Sfânta Tatiana, model de sfinţenie şi curaj
Mitropolitul Olteniei a subliniat în continuare modelul de viaţă şi sfinţenie al Sfintei Tatiana, slujitoare a Mântuitorului Iisus Hristos. „Sfânta Tatiana a devenit un far călăuzitor pentru cei de atunci, era diaconiţa bisericii din Roma şi slujitoare a credincioşilor, mergea în temniţe unde credincioşii erau închişi pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos. Îi hrănea, îi învăţa şi-i întărea şi le ducea Sfânta Împărtăşanie, ca ei să poată să biruiască, pentru că mucenicia e foarte apropiată de jertfa euharistică a Mântuitorului Iisus Hristos, încât în temniţele unde se chinuiau sfinţii mucenici preoţii care erau acolo slujeau Sfânta Liturghie pe piepturile lor. Aşa de importantă era legătura dintre crucea Mântuitorului Iisus Hristos şi crucea Sfinţilor Mucenici, că se împleteau una cu alta pentru preamărirea lui Dumnezeu. Sfânta era model de sfinţenie, de curaj, de bărbăţie, luase exemplu de la sfintele femei mironosiţe care au alergat dis-de-dimineaţă la mormântul Domnului şi ea voia să fie următoarea acestora, următoare Maicii Domnului, în slujirea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că în toţi care erau în temniţă, în toţi fraţii şi surorile care pătimeau pentru Mântuitorul Iisus Hristos Se afla Domnul întreg, răstignit şi înviat. Sfânta Tatiana avea conştiinţa că slujeşte Mântuitorului Iisus Hristos Însuşi; ea însăşi arăta iubirea aceasta întrutotul, ca a unei mirese pentru Mirele ceresc, dăruită întrutotul cu sufletul şi cu trupul, cu toată viaţa ei. Există o iubire pe care noi o avem de la Dumnezeu. Iubim pe cei de lângă noi, pe apropiaţii noştri, ne iubim unii pe alţii, dar există o iubire a lui Dumnezeu care este mai presus de toate. Aceasta nu are margini. Nici din partea lui Dumnezeu, pentru că El Se revarsă asupra noastră şi ne întăreşte, ne sporeşte această dragoste, nici din partea omului, care simte bogăţia de iubire ce se revarsă asupra sufletului său şi sporeşte şi mai mult, în dorinţa de a se uni cu Dumnezeu. Sfânta i-a iubit pe cei din timpul ei, dar a dorit cu multă râvnă să ajungă la Mântuitorul Hristos, căci acolo sunt idealul, ţinta, desăvârşirea iubirii pe care ea o practica cu atâta zel şi cu atâta osteneală în lumea de aici”, a adăugat IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră după ce Constantinopolul a căzut sub dominaţie turcească (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, de către boierii Craioveşti, care au adus capul Sfintei Muceniţe împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse aici şi moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dimitrie~ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi. Capul sfintei muceniţe a venit la Craiova, alături de moaştele Sfântului Ierarh Nifon şi de cele ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah prin stăruinţele Mitropolitului Olteniei din acea vreme, IPS Firmilian.