În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici la Mănăstirea Antim din Capitală
La Mănăstirea Antim din Capitală au fost cinstiți miercuri, 9 martie 2022, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, aici fiind păstrate fragmente din cinstitele lor moaște și așezate spre închinarea credincioșilor.
Cu acest prilej, închinătorii au participat și la Liturghia Darurilor înainte sfințite săvârșită de un sobor de slujitori ai obștii monahale, condus de părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul mănăstirii, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu a vorbit despre cununa muceniciei. „Sfinții 40 de Mucenici erau creștini și făceau parte din armata romană. Împăratul păgân Licinius a dorit ca toți ostașii să se închine idolilor care erau reprezentaţi de statuile din Imperiul Roman. Atunci ei au mărturisit că sunt creștini și nu se pot închina la alt dumnezeu decât la Dumnezeu Cel viu, Care cu adevărat există și în numele Căruia sunt botezați. Ei au mărturisit pentru că aveau harul Duhului Sfânt în sufletele lor. Au spus că nu pot da cinstea cea nepieritoare pe o cinste care e dată de împărat, ca să-L piardă pe Hristos. Ei au ales suferința, statornicia în mărturisire și s-au dus în lacul cel înghețat de lângă acest oraș Sevastia din regiunea Armeniei. Unul dintre ei a cedat, fiind întunecat la minte și îndoielnic, și a intrat într-o cadă cu apă fierbinte și a murit pe loc. Unul dintre paznici, fiind martor la răbdarea de care au dat dovadă ostașii, văzuse că o cunună pregătită pentru aceștia nu era destinată nimănui. Atunci și-a deschis inima, a mărturisit că este creștin și s-a dus lângă ceilalți 39 de soldați din lacul înghețat, dându-le acestora o mai mare voință. Mucenicia înseamnă iubire pentru Hristos și permanentizarea ei”, a spus părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu.