În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea sfinţilor ierarhi transilvăneni
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Elisabeta, a Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei, şi a Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a fost marcată în mod deosebit în Transilvania.
La hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta“ din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În soborul care a slujit alături de ierarhi s-au aflat stareţi de la mănăstirile din cadrul eparhiei, duhovnici, preoţi şi diaconi.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a prezentat, în cuvântul de învăţătură, viaţa Sfintei Cuvioase Elisabeta.
„Maica noastră Elisabeta a fost o sfântă contemplativă, dar ceilalţi sfinţi pe care-i sărbătorim astăzi au fost sfinţi activi. Referitor la Sfânta Cuvioasă Elisabeta, mărturii scrise avem puţine. A trăit în veacul al IX-lea în Bizanţ, a avut o viaţă de rugăciune şi nevoinţă pe care o admirau contemporanii ei, iar datorită acestei vieţi, Dumnezeu, văzând nevoinţa ei, rugăciunea ei, pe mulţi, încă de când era în viaţă, i-a tămăduit şi i-a eliberat de rele pătimiri. Cu rugăciunea ei a experimentat ceea ce zice Sfântul Ioan Scărarul când dă definiţia rugăciunii, zicând că, rugăciunea, după conţinutul ei, este convorbirea omului cu Dumnezeu, dar după lucrarea ei este susţinătoarea lumii. Rugăciunea ţine lumea! Sfânta Cuvioasă Elisabeta a fost o mare rugătoare, o mare nevoitoare, iar podoaba ei, a fost cea lăuntrică“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Sărbătoarea a continuat cu slujba sfeştaniei săvârşită de ierarhi şi preoţi la Fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care îşi are sediul în incinta Mănăstirii „Sfânta Elisabeta“. Aşezământul monahal a fost înfiinţat iniţial în 1935 de Episcopul Nicolae Ivan, cu scopul de a „întreţine o şcoală de surori de caritate“, dar a fost desfiinţat în anul 1952. Hotărârea reînfiinţării mănăstirii s-a luat în şedinţa permanenţei eparhiale din 4 aprilie 2011.
Hram la Oradea
Paraclisul episcopal de la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei şi-a sărbătorit hramul în ziua de prăznuire a Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Înainte de începerea Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a sfinţit o icoană, pictată de curând, cu Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, ocrotitorii sfântului lăcaş, ce a fost aşezată spre închinare tuturor celor care vor poposi de acum înainte în acest paraclis. Au fost prezenţi elevii din ciclul liceal de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, însoţiţi de diriginţi şi de părinţii profesori care predau la acest liceu. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diacon Nicolae Firu“ al liceului. În predică, PS Episcop Sofronie a vorbit despre semnificaţiile celor două pericope evanghelice citite, subliniind rolul sfinţilor prăznuiţi în apărarea dreptei credinţe, aceştia fiind modele de mărturisire ortodoxă pentru creştinii de pretutindeni.
„Pentru Biserica Ortodoxă Română, şi în special pentru Biserica Ortodoxă Română din Transilvania, ziua de astăzi, 24 aprilie 2014, este ziua de prăznuire a Sfinţilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, care şi-au avut reşedinţa în cetatea Bălgradului, Alba Iulia de astăzi, la care se adaugă şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, care a fost episcop în Maramureş„, a spus PS Episcop Sofronie.
„În această perioadă pascală în care ne aflăm, sfintele slujbe fiind foarte frumoase, pline de lumina şi strălucirea Învierii Domnului Iisus Hristos, să profităm duhovniceşte de ceea ce Biserica ne oferă prin sfintele slujbe, care ne impresionează prin adâncul învăţăturilor de credinţă pe care ni le comunică şi pe care să ni le însuşim, să le trăim, crescând, astfel, duhovniceşte, în Duhul Sfânt, cu Hristos, prin Hristos, în Hristos, pentru a ajunge, prin lucrarea Duhului Sfânt, să fim înfiaţi de către Tatăl şi ridicaţi la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu după har, în marea lucrare mântuitoare pe care Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos vrea să o împlinească cu noi, cu toţi cei care credem şi mărturisim că El este Fiul lui Dumnezeu“, a spus ierarhul.
La final, elevii şi cadrele didactice au gustat din pâinea stropită cu vin ce a fost binecuvântată în cadrul slujbei, numită în popor „paşti“, şi au primit, fiecare, din partea Chiriarhului, câte un exemplar din numărul 1 din 2014 a revistei „Legea Românească“, publicaţia religioasă şi culturală a Episcopiei Oradiei.
Paraclisul de la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei s-a înfiinţat în toamna anului 1921, imediat după momentul în care Episcopia Oradiei, reînfiinţată prin Decretul Regal cu numărul 3655 din 30 august 1920, a reuşit să cumpere o clădire în centrul Oradiei, ce a devenit reşedinţa ierarhilor şi spaţiu pentru birourile administrative ale eparhiei. Achiziţionarea clădirii de către Episcopia Oradiei se datorează lui Octavian Goga, care în acea vreme era ministrul cultelor şi artelor, şi care, la solicitarea episcopului ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei, a intervenit decisiv în acordarea sumei de 1.500.000 de lei pentru cumpărarea imobilului şi dotarea acestuia cu mobilierul necesar.
Sfinţirea paraclisului a avut loc pe 25 noiembrie 1973, când a primit ca patroni spirituali pe Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici, Mitropoliţii Transilvaniei. Din 24 aprilie 2012 paraclisul a primit un nou ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, după proclamarea oficială a canonizării sale, la 30 octombrie 2011.
Sărbătoarea Maramureşului
În ziua de prăznuire a Sfântului Iosif Măturisitorul, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, numeroase biserici din eparhie au sărbătorit hramul. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al eparhiei, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica de lemn în stil maramureşean din Baia Mare ocrotită de Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, PS Iustin Sigheteanul a arătat că „poporul român a rămas un popor creştin sub toate regimurile. Cu toate valurile şi năvălirile care au trecut peste noi am avut mereu martiri, mărturisitori şi sfinţi care ne-au fost model şi care s-au rugat şi se roagă pentru noi. Şi Sfântul Iosif a fost un mare mărturisitor iar Sfântul Sinod a hotărât să fie cinstit împreună cu sfinţii“. (Pr. Cristian Rus, Alexandra Andereş)