În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi în Transilvania
Şcolile teologice din Transilvania au organizat ample manifestări închinate sărbătorii Sfinţilor Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, care au fost încununate cu oficierea Sfintei Liturghii.
Sfinţii Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur au fost prăznuiţi la Sibiu prin Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană şi o manifestare academică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Cadrele didactice şi studenţii facultăţii sibiene au participat în număr mare la Sfânta Liturghie de la hramul instituţiilor de învăţământ teologic, soborul slujitor fiind condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Covasnei şi Harghitei, alături de care s-a aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
În soborul de preoţi, alături de slujitorii Catedralei mitropolitane, s-au aflat şi mai multe cadre didactice de la Facultatea de Teologie. La slujba religioasă au participat şi rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, preşedintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Constantin Oprean, prorectorul Claudiu Kifor, prorectorul Livia Ilie, decani şi cadre didactice de la alte facultăţi şi studenţi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultăţii de Teologie, condus de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de prodecanul Facultăţii de Teologie, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, care a subliniat actualitatea învăţăturii şi vieţii celor trei mari corifei ai teologiei răsăritene, patronii şcolilor de Teologie Ortodoxă din întreaga lume. În centrul învăţăturii lor, a spus părintele Ielciu, se află dogma Sfintei Treimi şi credinţa în Dumnezeul Treimic.
„Sfinţii Trei Ierarhi au fost apărătorii dreptei credinţe, ai credinţei în Sfânta Treime. Noi mărturisim că Dumnezeu este Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Din perspectiva logicii succesive omeneşti, aceasta este o exprimare paradoxală. Adică noi spunem că Dumnezeu este Unul, dar în trei Persoane distincte. Nici unitatea Fiinţei lui Dumnezeu nu anulează trinitatea Persoanelor, cum nici Trinitatea Persoanelor nu ştirbeşte unitatea Fiinţei dumnezeieşti. Sfinţii Trei Ierarhi ne-au învăţat că Sfânta Treime este comuniune a Persoanelor distincte, dar nedespărţite una de cealaltă. Profunzimea teologiei lor este deosebită şi ei s-au folosit de cultura vremii, pe care au cunoscut-o foarte bine pentru a îmbrăca revelaţia dumnezeiască şi dogma creştină într-un limbaj inteligibil şi să explice pe cât este cu putinţă omului marea Taină a Sfintei Treimi“, a spus pr. Ielciu.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a transmis binecuvântarea şi mesajul de felicitare pentru toţi cei care poartă numele Sfinţilor Trei Ierarhi, dar şi tuturor teologilor din instituţiile de învăţământ.
Actuali şi contemporani
În a doua parte a programului, ierarhii, cadrele didactice, reprezentanţi ai universităţii sibiene şi studenţii teologi au participat la o manifestare academică organizată în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie.
Cuvântul de bun-venit a fost rostit de decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, după care a urmat o comunicare ştiinţifică prezentată de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. Prelegerea s-a axat pe contextul istoric în care cei trei Sfinţi Ierarhi au vieţuit şi activat, un context foarte asemănător cu cel din prezent, când societatea încearcă eliminarea creştinismului din cultura actuală.
„Creştinii din acele vremuri au rămas în Imperiu, în societate şi în cultură şi datorită faptului că Sfântul Grigorie de Nazianz a demonstrat că aceştia nu sunt ignoranţi, aşa cum împăratul Iulian Apostatul afirma despre ei. Creştinilor li se pregătea ceva, şi anume evacuarea lor din cultură, scoaterea lor din sistemul ştiinţelor, al cunoaşterii. Grigorie de Nazianz, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi toţi colegii lor au făcut demonstraţia vie că nu trebuie să se întâmple aşa ceva. Sfinţii Tei Ierarhi nu au fost doar ctitori de teologie trinitară sau corifei ai vieţii ascetice şi liturgice a Bisericii, ci au făcut demonstraţia că nu poţi fi creştin şi să nu citeşti şi să asumi tot ceea ce a creat frumos literatura şi spiritul umanităţii din toate timpurile. Este o lecţie extraordinară, iar din conflictul celor doi tineri de 30 de ani, Grigorie de Nazianz şi împăratul Iulian Apostatul, s-a născut o nouă Europă creştină, care a durat aproximativ 1500 de ani şi al cărei Parastas se pregăteşte acum. Ne dăm seama că Sfinţii Trei Ierarhi sunt mai actuali şi mai contemporani decât am putea crede“, a spus arhid. Ioan I. Ică jr.
În finalul manifestării, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit părintelui Mircea Ielciu şi părintelui Ioan I. Ică jr. pentru predica şi prelegerea susţinute şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la sărbătoarea facultăţii.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem astăzi cu toţii împreună pentru a arăta că Facultatea de Teologie este pentru noi casă, masă şi şansă pentru viitor, precum şi locul unde ne putem forma ca să devenim oameni ai Bisericii. Ne-am adus aminte de tradiţia sfântă a Bisericii noaste şi ne-am responsabilizat şi mai mult, pe măsura investiţiei făcute de Dumnezeu în noi. Suntem cuprinşi în planul veşnic al lui Dumnezeu şi trebuie să împlinim toate la care suntem chemaţi“, a spus ierarhul.
Mesajul de felicitare din partea conducerii Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu a fost transmis de prorectorul Livia Ilie, iar apoi, toţi invitaţii au participat la o agapă frăţească în cantina facultăţii.
Sărbătoare la Cluj-Napoca
Instituţiile de învăţământ teologic ortodox din Cluj-Napoca şi-au sărbătorit vineri, 30 ianuarie, patronii spirituali, pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. În semn de preţuire pentru contribuţia celor trei mari ierarhi la aprofundarea credinţei ortodoxe, şcolile teologice clujene au organizat, în zilele premergătoare sărbătorii, ample manifestări culturale şi religioase. Acestea au debutat miercuri, cu mai multe prezentări de carte, ce au avut loc în campusul universitar „Nicolae Ivan“. Joi, în Aula Magna a Facultăţii, în prezenta Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, etnomuzicologul Gelu Furdui a susţinut o prelegere cu tema „Cerul satului în credinţe, datini, obiceiuri şi superstiţii la români“. În continuare, studenţii teologi şi elevii seminarişti, coordonaţi de părintele diacon Daniel Mocanu au prezentat sceneta „Cântă şi mergi mai departe“.
Vineri, în ziua praznicului, tinerii teologi împreună cu profesorii Facultăţii şi Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile au fost date de corurile celor două instituţii de învăţământ, care, la momentul potrivit din Sfânta Liturghie, au interpretat câteva cântece religioase.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot, pe seama Catedralei Mitropolitane, pe ierodiaconul Benedict Vesa, iar diaconul Daniel Mocanu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox, a fost hirotesit arhidiacon.
Sfinţii Trei Ierarhi, stâlpi ai Bisericii şi şcolii
În cuvântul de învăţătură rostit imediat după citirea pericopei evanghelice, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioşi la unitate şi dragoste, spunând că acesta este exemplul şi îndrumarea celor Trei Sfinţi Ierarhi care au cultivat unitatea Duhului în legătura păcii. Ierarhul a mai explicat că în această lume dezbinată, o lume plină de ură şi răutate, doar Biserica este cea care uneşte, care îi adună pe oameni laolaltă. Ea este cea care face din toţi cei botezaţi un singur trup, al cărui cap este Domnul Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a mulţumit IPS Mitropolit Andrei pentru sprijinul constant pe care îl acordă instituţiilor teologice clujene.
Prezent la momentul aniversar, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, academicianul Ioan Aurel Pop a spus că Sfinţii Trei Ierarhi sunt stâlpi, nu doar ai Bisericii, ci şi ai şcolii.
Slujbă arhierească la Liceul Ortodox orădean
Pentru elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, ultima săptămână din primul semestru a fost una plină de activităţi ştiinţifice, culturale şi artistice, încununate de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierahi, ocrotitorii învăţământului teologic din întreaga lume ortodoxă.
Programul „Zilele ş colii“ a debutat la începutul săptămânii şi s-a încheiat cu Sfânta Liturghie săvârşită în ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ al şcolii. La slujbă a participat un sobor format din ieromonahi de la Mănăstirea Izbuc, părinţi consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei şi părinţi profesori de la Liceul Ortodox. Ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Paul Sorin Jurcuţ, pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, „Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I ecumenic de la Niceea“ şi „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina“ de la Mănăstirea Izbuc.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, PS Sofronie a subliniat coordonatele principale ale vieţii, activităţii şi operei marilor dascăli ai teologiei.
„Nu este puţin lucru ca, în zilele noastre, tineri ca voi, dragi elevi, să se intereseze de mari personalităţi care au strălucit în viaţa Bisericii, în primele veacuri creştine. Într-o lume ca cea a noastră, de astăzi, când civilizaţia se răstoarnă, în care lumea virtuală câştigă tot mai mult teren, în care internetul acaparează vieţile şi minţile tinerilor, nu este puţin lucru ca un grup de tineri, chemaţi ei înşişi să fie lumina lumii şi să strălucească înaintea oamenilor prin faptele lor cele bune, ca toţi să-L preamărească pe Tatăl nostru Cel din ceruri, nu este puţin lucru, aşadar, ca voi, un grup de tineri de la Liceul Ortodox din Oradea, călăuziţi de devotaţii voştri profesori, să vă aplecaţi asupra operei Sfinţilor Trei Ierarhi şi, în general, asupra scrierilor Părinţilor şi Scriitorilor bisericeşti“. Ierarhul a arătat că ar fi ideal ca lectura din Sfinţii Părinţi, şi din scriitori, în general, să se facă în original, subliniind importanţa studiului limbilor clasice şi a celor moderne în şcolile de teologie.
„Este important ca, măcar puţin din ceea ce au scris Sfinţii Trei Ierarhi să înţelegem, să aprofundăm, să ne însuşim, pentru ca să încercăm şi noi să le urmăm lor, aşa cum ei I-au urmat lui Hristos, «Lumina lumii» şi au devenit «lumina lumii», aşa cum Domnul a profeţit despre toţi cei care Îl urmează pe El: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri» (Matei 5, 16), ceea ce se potriveşte de minune la Sfinţii Trei Ierarhi, pentru că lumina lor străluceşte până astăzi şi va străluci până la sfârşitul veacurilor şi în veşnicie, în Împărăţia cerurilor, pentru că este Lumina lui Hristos. Pentru ca toţi văzând faptele lor cele bune, şi în mod special scrierile lor, citindu-le şi iubindu-le, să ajungem să-L preamărim pe Dumnezeu, Care a revărsat atâtea daruri în lume, şi i-a dăruit pe Sfinţii Trei Ierarhi cu mari daruri intelectuale, pe care le dorim revărsate şi asupra noastră, şi în mod particular asupra profesorilor şi elevilor Liceului nostru Ortodox «Episcop Roman Ciorogariu», pentru ca să se îmbogăţească şi să se înfrumuseţeze lăuntric cu frumuseţea cea netrecătoare, care este Lumina lui Hristos, Lumina lumii“, a spus ierarhul.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei şi director al liceului, a făcut un bilanţ al realizărilor şcolii din ultima perioadă, subliniind rezultatele foarte bune ale elevilor la etapa naţională a olimpiadelor şcolare şi i-a mulţumit PS Episcop Sofronie pentru prezenţa în mijlocul elevilor şi a profesorilor, precum şi pentru necontenita rugăciune, binecuvântare şi purtare de grijă pentru această şcoală, ctitoria de suflet a ierarhului.
Apoi, în sala festivă a liceului a avut loc un moment muzical, oferit de corul „Diacon Nicolae Firu“ al Liceului Ortodox, dirijat de arhidiaconul Ştefan Lakatos. În încheiere, PS Sofronie le-a mulţumit profesorilor şi elevilor care s-au implicat în desfăşurarea activităţilor, felicitându-i şi urându-le multă sănătate, putere de muncă pe mai departe, multe bucurii şi împliniri duhovniceşti. Alături de elevi şi de profesori, la sărbătoare au participat numeroşi credincioşi şi părinţi ai elevilor, parte din marea familie a Liceului Ortodox orădean.
Sfinţii Trei Ierarhi, la Baia Mare
La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare. La Sfânta Liturghie a asistat şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian. Din soborul preoţilor slujitori au făcut parte membri ai permanenţei eparhiale, conducătorii şcolilor teologice şi preoţii profesori din învăţământul teologic din Maramureş şi Satu Mare.
Toţi elevii şi studentţii teologi au fost prezenţi la Sfânta Liturghie, iar răspunsurile la strană au fost date de corul „Sfântul Ioan Damaschinul“ al studenţilor teologi şi corul „Angelii“ al seminariştilor. La Sfânta Liturghie au participat, de asemenea, foarte mulţi credincioşi. (Pr. prof. Alin Sonea, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)