Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea unirii românilor, în Transilvania
La 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, au fost organizate numeroase manifestări religioase, militare, culturale şi ştiinţifice în cea mai mare parte a oraşelor din Transilvania.
La Cluj-Napoca, evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, apoi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria studentei Aurelia Ion şi a pilotului Adrian Iovan, care şi-au pierdut viaţa luni, 20 ianuarie, ca urmare a prăbuşirii avionului în Munţii Apuseni. Ceremonia militară a fost urmată de o slujbă de Te-Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la finalul căreia ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre unitatea românilor.
„Cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor gândul meu este acesta: Istoria este un mare învăţător. Lucrurile bune s-au realizat atunci când a fost unire în cuget şi simţire. Care este învăţământul pe care îl tragem? Este că şi astăzi, pentru a realiza lucruri temeinice, bune şi folositoare, este nevoie de unitate în rândul politicienilor, de unitate în rândul întregii noastre naţiuni. Atunci se împlineşte ceea ce ne învaţă Sfântul Apostol Pavel în epistola către Efeseni când ne zice: «Străduiţi-vă să vă păstraţi unitatea Duhului în legătura păcii»“, a spus ierarhul.
La ceremonie au participat oficialităţi locale şi judeţene, precum şi membrii Diviziei 4 Infanterie Gemina.
În cadrul manifestării a luat cuvântul şi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan care a menţionat însemnătatea zilei, iar la finalul cuvântului său a adresat condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică celor patru răniţi care sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj. La finalul cuvântărilor oficiale, participanţii au depus coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ziua Unirii la Târgu-Mureş
De Ziua Unirii Principatelor Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în municipiul Târgu-Mureş, unde, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, începând cu orele 11:00, a oficiat slujba de Te-Deum, în deschiderea manifestărilor. Programul festiv a continuat cu evocarea momentului de acum 155 de ani şi cu alocuţiuni, depuneri de coroane, de la ora 12:00 având loc un ceremonial militar. Evenimentele dedicate actului măreţ înfăptuit de către marele domnitor Alexandru-Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, organizate de către autorităţile mureşene locale şi judeţene, se înscriu în ciclul de manifestări naţionale care au marcat aniversarea a 155 de ani de la împlinirea unui vechi vis românesc: unirea celor două ţări române - Ţara Românească şi Moldova - într-un singur trup, care, de atunci, poartă numele România.
În alocuţiunea rostită, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „La această sărbătoare naţională, ne amintim de cuvintele marelui cărturar ardelean Alexandru Papiu-Ilarian. El spunea: „De când s-a ales Cuza domn, românii din Transilvania numai la Principate privesc … numai de aici îşi văd scăparea“. Într-adevăr, Unirea din 1859 şi apoi cucerirea independenţei de stat în 1877-1878 au constituit paşii ce au condus la înfăptuirea României Mari, la 1 decembrie 1918. Gândindu-ne la trecutul glorios, sfinţit de multe jertfe, avem datoria de a ne iubi Patria şi de a cinsti memoria înaintaşilor noştri“.
Azi, 25 ianuarie, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterii Maicii Domnului“ de la Recea, Protopopiatul Târgu-Mureş. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani a stareţei stavroforă Cristina. Alături de vrednicul de pomenire părinte Ioan Iovan, maica stareţă a fost cea care a ridicat din temelie complexul monahal de la Recea, acesta devenind unul dintre cele mai frumoase şi mai atrăgătoare locuri de pelerinaj din Transilvania.
Sărbătoare la Miercurea Ciuc
Aproximativ 1.500 de persoane au participat, vineri, la Miercurea Ciuc, la manifestările dedicate sărbătoririi a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Colegiul Naţional „Octavian Goga“, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit o troiţă oferită de elevii şi profesorii Seminarului Teologic din Buzău.
IPS Arhiepiscop Ioan a declarat că se poate spune că la liceul românesc din Miercurea Ciuc a fost „un hram, o mare sărbătoare“, iar prin amplasarea troiţei în curtea liceului s-au refăcut legăturile dintre românii care trăiesc de o parte şi de alta a Carpaţilor, conform Agerpres.
„Troiţa aceasta, care a fost donată de fraţii noştri din zona Buzăului, înseamnă că astăzi am refăcut din nou legătura românilor care trăiesc de o parte şi de alta a Carpaţilor. Şi donându-ne această troiţă înseamnă că noi, ardelenii, va trebui să purtăm mereu crucea României“, a declarat IPS Ioan, citat de Agerpres.
Părintele profesor Mihail Milea de la Seminarul Teologic din Buzău a afirmat că „în Covasna şi Harghita este inima României şi am venit să aducem darul cel mai de preţ-crucea, în care se regăseşte iubirea faţă de Dumnezeu şi de tot neamul românesc“.
Elevii Colegiului Naţional „Octavian Goga“ au evocat evenimentele istorice de la 24 Ianuarie 1859 şi au susţinut un program artistic, după care s-au prins într-o Horă a Unirii. Pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc a avut loc un ceremonial militar la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.
Manifestări aniversare la Sibiu
La Sibiu, împlinirea celor 155 de ani de la Unirea de la 1859 a fost sărbătorită prin ample manifestări religioase şi cultural-artistice.
Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, împreună cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu“, Biblioteca Judeţeană „ASTRA“ şi Colegiul Naţional „Octavian Goga“ au organizat un program de suflet, la care au participat mulţi dintre sibienii în care sentimentul patriotic este încă viu. Alături de preoţi, profesori, studenţi şi oameni de cultură au participat la eveniment şi un număr mare de elevi de la liceul amintit şi de la cele două Şcoli de Educaţie Inclusivă din oraş.
Manifestările au început cu o slujbă de mulţumire, oficiată de Preasfinţitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi, format din consilierul social pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, pr. inspector social Tiberiu Kiss şi pr. Marian Vlăduţ de la comunitatea de surdo-muţi din oraş. Slujba religioasă a fost transpusă şi în limbajul mimico-gestual, pentru copiii cu deficienţe de auz de la şcolile amintite.
La sfârşitul slujbei religioase, PS Episcop Andrei a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în aceste manifestări dedicate evenimentului istoric de la 1859.
„Ne bucurăm că astăzi, după Sfânta Liturghie, am reuşit să aducem mulţumire Preasfintei Treimi pentru acest mare dar al unităţii de neam. Prin astfel de manifestări de simţire creştinească şi românească arătăm că preţuim trecutul şi pe strămoşii noştri, care au înfăptuit Unirea de la 1859“, a spus PS Episcop Andrei Făgărăşanul.
Reprezentanţii eparhiali au pregătit, apoi, o sesiune de informare pentru elevii prezenţi la manifestări, cu scopul de a oferi tinerilor sibieni mai multe informaţii despre evenimentul de la 24 ianuarie 1859. Inspectorul social Marius Talmaţchi, împreună cu asistenţii sociali Tudor Costea şi Simona Dragomir, au vorbit copiilor despre unirea Moldovei cu Ţara Românească, într-un mod interactiv şi dinamic.
„Copiii au confecţionat pentru această manifestare câteva desene legate de tematica unirii şi de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Urmărim ca prin astfel de acţiuni să cultivăm interesul copiilor pentru istorie şi să promovăm sentimentul de unitate şi colaborare“, ne-a spus pr. consilier Nicolae Rusu.
Punctul culminant al manifestărilor a fost momentul artistic oferit de mai mulţi elevi şi profesori de la Şcoala Populară de Arte din Sibiu, instituţie condusă de directoarea Alina Pinca şi aflată sub jurisdicţia Consiliului Judeţean Sibiu. Mai întâi, cei prezenţi au avut posibilitatea să admire 12 costume populare din şase zone folclorice, aduse din colecţia personală a lui Marian Ghiţescu. Apoi, elevii de la şcoala sibiană, de la clasa profesoarei Izabela Tomiţă au încântat auditoriul cu piese muzicale folclorice din mai multe zone ale ţării, dar şi cu o serie de cântece patriotice potrivite acestui moment de sărbătoare.
„Am pregătit cu mare drag aceste cântece pentru a ne aminti de evenimentul măreţ de la 1859“, ne-a spus Ion Chiş, elev la Şcoala Populară de Arte.
La final, copiii s-au prins de mâini alături de artiştii sibieni într-o horă a unirii. Pentru elevii de la şcolile de educaţie incluzivă, Arhiepiscopia Sibiului a pregătit şi daruri cu această ocazie. Micuţii au primit la sfârşitul manifestărilor iconiţe, cruciuliţe şi dulciuri.
Hora Unirii la Mediaş
La 155 de ani de la Unirea Principatelor, în Parohia „Buna Vestire“ din Mediaş, la Sfânta Liturghie, s-au întâlnit patru generaţii, de la cei mai mici la cei mai vârstnici, pentru a fi împreună rugători către Dumnezeu, dar şi cinstitori deosebiţi ai aceste zile de sărbătoare a tuturor românilor de pretutindeni.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a rostit o rugăciune de mulţumire şi împlinire a tuturor bunătăţilor revărsate peste popor, iar în cadrul unui dialog între parohul Doru Gr. Gâdea şi cei prezenţi s-au reliefat cele mai importante momente ale Unirii, copiii aducând argumente istorice şi rostind povestioare, dintre care nu a lipsit cea cu Moş Ioan Roată şi Unirea. La sfârşit, toţi cei prezenţi au ieşit în curtea bisericii şi au încins o mare horă, cei mai mici fluturând steagul tricolor, în acordurile Horei Unirii. Au participat la această acţiune iniţiată de Parohia „Buna vestire“, în cadrul parteneriatelor dezvoltate cu Grădiniţa „Bucuria Copiilor“ şi Şcoala Gimnazială nr. 7, Mediaş, copii din grupele mari şi mijlocii conduşi de educatoarele, Silvia Bozdog, Rodica Stroia, Teodora Floca, Ioana Păcurariu şi Amalia Gâdea, elevii din clasele a III-a şi a VIII-a, îndrumaţi de cadrele didactice Elena Arnău şi Viorica Tiriteu.