De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătorirea hramului mănăstirii vâlcene Bistrița
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, în mijlocul obștii monahale s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La sărbătoarea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița vin în fiecare an pelerini din toate colțurile țării pentru a se închina la racla cu cinstitele moaște ale sfântului, cunoscut ca grabnic ajutător și tămăduitor de tot felul de neputințe.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a vorbit despre roadele rugăciunii, oferind ca model de urmat viața plină de virtuți a Sfântului Grigorie Decapolitul. „Roadele rugăciunii au izvorât în sufletul Sfântului Grigorie dorința aprinsă de a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos într-o perioadă în care învățătura de credință despre cinstirea icoanelor era atacată de necredincioși. Tot prin rugăciune, Sfântul Grigorie Decapolitul a cunoscut sporirea tuturor puterilor lăuntrice, iubirea și mila față de întreaga făptură, înțelegând că omul care Îl așteaptă cum se cuvine pe Dumnezeu nu simte o lipsă, nici nu se revoltă în sine, nici nu se frământă, ci este ca unul care nu dorește nimic altceva decât să stea înaintea lui Dumnezeu. (...) Pentru a trăi bucuria întâlnirii cu Dumnezeu trebuie să urmăm Sfântului Grigorie pe calea virtuților și să punem început rugăciunii prin preaslăvirea lui Dumnezeu, mulțumind pentru întreaga purtare de grijă”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Martyria” al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul se află la Mănăstirea Bistrița din anul 1497.