Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătorirea Mucenicului Ciprian la Biserica Zlătari din Capitală
Biserica Zlătari, Protopopiatul Sector 3 Capitală, a sărbătorit vineri, 2 octombrie 2020, pe unul dintre ocrotitorii spirituali, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian, ale cărui sfinte moaşte (mâna dreaptă) se află încă din secolul al 18-lea în sfântul locaş de rugăciune de pe Calea Victoriei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în ziua hramului de părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal şi directorul Publicaţiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române, împreună cu un sobor de slujitori.
Credincioşi din Bucureşti, dar şi din împrejurimile Capitalei au venit joi și vineri la biserica bucureşteană Zlătari pentru a înălţa rugăciuni atât Maicii Domnului, al cărei Sfânt Acoperământ a fost cinstit în 1 octombrie, dar şi Sfinţilor Mucenici Ciprian şi Iustina, cinstiţi în Biserica noastră în fiecare an la 2 octombrie. Evenimentele dedicate hramului Bisericii Zlătari au debutat joi, 1 octombrie, cu Sfânta Liturghie, seara fiind săvârşite slujba Privegherii şi Acatistul Sfinţilor Ciprian şi Iustina. Tot joi seara a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, racla sa fiind aşezată într-un baldachin amenajat lângă biserică, astfel că pe toată durata slujbelor credincioşii au putut să se închine cu evlavie sfântului.
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele paroh Nicolae Dascălu, care le-a vorbit credincioşilor prezenţi atât despre importanţa cinstirii moaştelor sfinţilor, cât şi despre importanţa rugăciunii curate practicate de creştini. „Adesea, noi nu ştim să ne rugăm. Nu ştim să cerem de la Dumnezeu ceea ce este cu adevărat esenţial pentru viaţa noastră. Dar, atunci când suntem aproape de racla cu moaştele unui sfânt, parcă ni se limpezesc gândurile şi ni se face pace în suflete, astfel încât să putem şi noi să ascultăm glasul Domnului Care ne îndeamnă să păşim pe calea cea bună şi, în acelaşi timp, să găsim cuvinte ca să ne rugăm pentru ceea ce este cu adevărat bun şi folositor în viaţă. Această experienţă o facem noi zi de zi aici la racla cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, o face orice pelerin care vine cu gânduri curate şi cu sufletul smerit ca să se roage”, a subliniat părintele Nicolae Dascălu.
În continuare, părintele Nicolae Dascălu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa şi convertirea la creştinism a Sfântului Mucenic Ciprian şi despre vieţuirea minunată a Sfintei Iustina fecioara: „Pentru că nu au vrut în nici un chip să se lepede de Hristos, Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina au fost decapitaţi. Au săvârşit minuni în timpul vieţii lor pământeşti şi în timpul martiriului, căci, fiind aruncaţi în foc, nimic nu au pătimit din cauza lui (...). Încă din primele veacuri, creştinii adevăraţi cinsteau moaştele martirilor, pentru că ei ştiau că în mucenici S-a preamărit Hristos în chip desăvârşit. Hristos-Domnul, Cel care S-a răstignit pentru noi şi a învins cu moartea Sa moartea noastră, Se preamăreşte în fiecare jertfă de mucenic, până la sfârşitul veacurilor”.
De asemenea, părintele paroh a amintit în cuvântul său despre un moment deosebit din istoria minunilor săvârșite prin moaştele Sfântului Ciprian. „Am găsit mica raclă în care au fost aduse moaştele Sfântului Ciprian, de la 1790. În acea vreme vieţuia aici Meletie de Sima, Mitropolit de Tebaida, care a suferit de ciumă. El s-a vindecat prin rugăciunile pe care le-a făcut cu ardoare la Sfântul nostru Ciprian, la moaştele acestuia care se aflau aici. Ca ofrandă adusă lui Dumnezeu, din evlavie şi cinstire adusă Sfântului Ciprian, Meletie a făcut o raclă din argint aurit pe care a scris: «Această cutie adăposteşte moaştele celui între sfinţi Părintele nostru, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian, ce a fost făcută de mine, Meletie păcătosul, pentru că m-am izbăvit de boala ciumei (...)». Din acel moment, oamenii au văzut sărbătoarea Sfântului Ciprian deodată ca pe o bucurie a credinţei, ca pe o bucurie a cinstirii Sfinţilor Martiri ai Bisericii, iar pe Sfântul Ciprian ca pe un mare vindecător de boli, ca pe un izbăvitor de farmece, de blesteme şi de vrăji. Sfinţii sunt raze ale Soarelui Hristos care strălucesc peste lume”, a arătat părintele Nicolae Dascălu.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a săvârşit rânduiala Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii sfântului locaş de rugăciune. Biserica Zlătari din Bucureşti are ca hram istoric sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.