La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sărbătorirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în Banat
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, a fost prăznuit cu multă evlavie în ziua de joi, 15 septembrie, la Timișoara. Încă din ajunul sărbătorii sale, mii de credincioși din toate părțile Banatului au venit la Catedrala Mitropolitană din oraș pentru a-i aduce, cu evlavie și bucurie, un prinos de cinstire ocrotitorului lor. Aceștia au participat la un bogat program liturgic închinat sfântului.
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, programul slujbelor dedicate celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timișoara a debutat cu slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În continuare, cinstitele moaște ale sfântului au fost purtate în procesiune, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, rostind mai întâi un cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața exemplară a acestuia, precum și nevoințele duhovnicești ale credinciosului aflat în căutarea lui Dumnezeu. Procesiunea s-a desfășurat pe mai multe bulevarde ale municipiului, la înconjurarea sfântului lăcaș participând toți credincioșii prezenți la hram.
După procesiune, racla a fost așezată pe soleea din fața Sfântului Altar. Pe parcursul întregii nopți, credincioșii prezenți s-au închinat la sfintele moaște, cerând ocrotirea și binecuvântarea sfântului. Slujba Privegherii a continuat cu Utrenia, Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului Iosif cel Nou și Taina Sfântului Maslu.
În ziua hramului, credincioșii au umplut din nou lăcașul mitropolitan pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul. Din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale și conducători de instituții publice din oraș. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Lucian, care a evidențiat principalele repere privitoare la viața Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, un model de slujire, rugăciune și smerenie pentru toți monahii, preoții și dreptmăritorii creștini.