În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătorirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în Timișoara
Credincioși bănățeni și pelerini rugători au venit în zilele de 14 și 15 septembrie 2024 în Timișoara pentru a participa la evenimentele duhovnicești închinate Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, ziua de sărbătoare a culminat duminică cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În ajunul sărbătorii, 14 septembrie, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia, de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La slujbă au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care a rostit și un cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața și personalitatea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ne-a transmis pr. Marius Mircia.
Potrivit tradiției, la finalul slujbei a avut loc pe străzile orașului procesiunea cu moaștele sfântului ocrotitor, la care au luat parte, în pofida vremii ploioase și reci, mii de credincioși și clerici, cu candele în mâini, au mers intonând cântări duhovnicești pe traseul Catedrala Mitropolitană, Podul Traian, Splaiul Tudor Vladimirescu, Podul Mihai Viteazul și înapoi la catedrală. Aici, racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș a fost așezată spre închinarea credincioșilor.
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în lăcașul de rugăciune de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor format din cinci ierarhi din care au făcut parte: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La slujbă au participat și reprezentanți au autorităților județene și locale, potrivit sursei citate.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vorbit despre minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. „Sfântul Iosif din tinerețe și-a asumat viața monahală pentru că L-a iubit pe Dumnezeu. Cred că avem și noi nevoie de mai multă asumare. De multe ori, suntem tentați să fugim de responsabilitățile vieții, de crucea vieții. Nu ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și nu ne rugăm suficient. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și-a asumat crucea, iar când a fost chemat la misiunea arhierească, a venit la o vârstă înaintată, 82 de ani, trei ani păstorind cu mult devotament și cu multă dragoste Mitropolia Banatului”, a spus Preasfinția Sa.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit ierarhilor pentru slujire, apoi a făcut un apel la solidaritate și frățietate cu semenii noștri din județele afectate de inundații.