La Biserica voievodală „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală au debutat în această seară, miercuri, 4 decembrie 2024, evenimentele duhovnicești dedicate hramului de iarnă, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Sărbătorirea sihastrului din Valea Chiliilor
Credincioși din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, dar şi din alte zone ale ţării au participat marţi, 26 iulie, la sfintele slujbe săvârşite la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel pentru cinstirea Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou, sihastrul din Valea Chiliilor.
În ziua sărbătoririi Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară al Mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului a prezentat pe scurt viața și nevoințele sfântului cuvios, amintind de marea bucurie a muscelenilor de a-l avea atât de aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor. După săvârşirea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii Mănăstirii Negru Vodă. Credincioşii prezenţi s-au putut închina la racla cu moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, aşezată încă din anul 2013 spre cinstire în biserica Mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung-Muscel.
Slujba de priveghere şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite şi la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din Valea Chiliilor, locul unde au fost descoperite odoarele sfinte ale Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou.
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel este unul dintre cei mai renumiţi sihaştri din Valea Chiliilor din secolul al XVII-lea. Contemporan cu domnitorul Mihai Viteazul, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel s-a nevoit timp de 37 ani într-o peşteră, mai jos de biserica rupestră de pe masivul Cetăţuia din Valea Chiliilor, până în anul 1638, când a trecut la Domnul. Abia peste trei veacuri, în anul 1944, sfintele sale moaşte au fost descoperite de părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetăţuia Negru Vodă. Din cauza regimului comunist ateu, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie au fost reînhumate, pentru ca abia la începutul anilor 1990 să fie deshumate de actualul părinte stareţ, protosinghelul Modest Ghinea. În prezent, în biserica de lemn a Mănăstirii Cetăţuia Negru Vodă se mai păstrează câteva fragmente din moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, care a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008.