La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Patriarhie
În Catedrala Patriarhală din București au fost rostite luni, 24 ianuarie, rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra poporului român cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Slujba de Te Deum a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor de stat, a membrilor Permanenţelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi a credincioşilor bucureşteni. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a rostit cuvântul „Rugăciune de mulţumire şi comemorare pentru unitate naţională”. La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Colina Patriarhiei a avut loc o ceremonie militară, în cadrul căreia au fost depuse mai multe coroane de flori.
Unirea Principatelor Române sau „Unirea de bază”, după cum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a numit evenimentul desfăşurat la 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorită prin rugăciune pe Dealul Patriarhiei. După săvârşirea Sfintei Liturghii, la orele amiezii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale. În cadrul sfintei slujbe, Patriarhul României a înălţat rugăciuni de mulţumire pentru „binefacerile revărsate asupra poporului român prin Unirea Principatelor într-o ţară românească şi creştină”, în care au fost pomeniţi şi toţi cei care au lucrat pentru înfăptuirea ei, între care s-au remarcat domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei şi Mitropolitul Nifon Rusăilă al Ungrovlahiei.
La ceremonialul religios au participat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; Vasile Dîncu, ministrul apărării naţionale; Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, reprezentanţi ai autorităţilor de stat civile şi militare, ostenitori din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum şi credincioşi din Capitală.
La finalul slujbei de mulţumire, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa capitală a evenimentului desfăşurat în urmă cu 163 de ani pentru făurirea statului român modern, precum şi implicarea feţelor bisericeşti în realizarea acestuia. Totodată, Patriarhul României a amintit faptul că această sărbătoare este şi moment de comemorare a tuturor celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, ca împlinire a năzuinţei de veacuri a românilor pentru unitate şi comuniune.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, sub conducerea părintelui arhidiacon Mihail Bucă. La finalul slujbei de Te Deum, aceştia au intonat bine cunoscuta lucrare a lui Vasile Alecsandri „Hora Unirii”, pe muzica lui Alexandru Flechtenmacher.
În continuare, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei a avut loc o ceremonie militară, în cadrul căreia, în acordurile „Imnului eroilor”, interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au depus coroane de flori din partea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, a Senatului României, a Camerei Deputaţilor, a Guvernului României, a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a Asociaţiei Ataşaţilor Apărării Acreditaţi în România, a Patriarhiei Române, a Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Apărării Naţionale.
Ceremonia militară s-a încheiată prin intonarea cântării „Hora Unirii” de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.