Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului”, o acţiune dedicată tinerilor
Peste 1.000 de tineri din cele două judeţe ale eparhiei au participat la evenimentul „Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului”, în care tinerii s-au reunit la Huta Certeze, după ce au străbătut în căruţe trase de cai distanţe apreciabile, într-un mod tradiţional.
Pe locul unde se desfășoară Sâmbra Oilor de la Huta Certeze a avut loc marţi, 23 august, reuniunea „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”. Evenimentul a implicat 1.000 de tineri și peste 5.000 de participanți, fiind organizat la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. La Huta Certeze s-au reunit delegația tinerilor sătmăreni şi cea a celor maramureşeni. Sătmărenii au pornit duminică, 21 august, cu 30 de căruțe trase de cai, pe un traseu de 150 de kilometri, în timp ce tinerii maramureșeni au pornit luni, 22 august, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare. La momentul întâlnirii, fiecare delegaţie a prezentat un steag propriu, care s-a unit în drapelul evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ce a fost binecuvântată de ierarhul locului. În cadrul evenimentului moderat de Iulian Bobârnea, de la TRINITAS TV, alături de o echipă de operatori ai Televiziunii Naționale a Patriarhiei Române, au vorbit Preasfințitul Episcop Iustin, deputatul Adrian Cozma, iar imnul evenimentului a fost interpretat de corul Parohiei Irești, Vrancea.
Invitații speciali ai acestei reuniuni au fost pr. conf. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, și Mihai Neamțu, care au vorbit celor prezenți despre frumusețea tinereții, despre Dumnezeu și despre provocări contemporane.
Preasfinția Sa i-a oferit pr. Ionel Miron, dirijorul corului de copii de la Irești, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.
Programul a continuat cu un concert susţinut de interpreți de muzică populară din ţară, alături de corul de copii al Parohiei Ortodoxe Ireşti, din Vrancea, şi orchestra Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. În cadrul evenimentului a fost adusă o pâine de mari dimensiuni, până la 200 de kilograme, ţintită a fi un record mondial.
„Tinerii înțeleg că pentru noi, românii ortodocși, cuvântul «modernitate» înseamnă aducerea tradiției în actualitate! Raportarea la trecut, la rădăcini, la valori sfinte, netrecătoare și veșnice! A fost despre țară, biserică, neam, familie, credință, valori care asigură dăinuirea și nemurirea unui neam. Bravo, tineri frumoși, liberi și credincioși! Ați confirmat încă o dată sloganul vostru de la ITO: «România, nu uita, noi suntem biserica!»”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.
Pentru realizarea proiectului s-au implicat preoții din toate protopopiatele Maramureşului şi Sătmarului, sub coordonarea arhid. Vlad Verdeș, inspector al Biroului pentru catehizarea tineretului. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, în parteneriat cu Asociaţia Moţilor „Avram Iancu”, Asociaţia „Codrenii”, Asociaţia „Ţara Oaşului”, Asociaţia „Uniţi pentru Satu Mare”, Asociaţia „Perla Neagră”, Consiliul Judeţean Maramureş, protopopiatele ortodoxe din judeţele Satu Mare şi Maramureş, iar din partea maramureşeană Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) Baia Mare, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Maramureşene (ATOCEM) şi asociaţiile ATOP de pe lângă protopopiatele ortodoxe din judeţul Maramureş. Evenimentul a fost consacrat anului 2022, ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinilor” în Patriarhia Română.