La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Savantul Simion Mehedinți, comemorat la Soveja
Cu prilejul împlinirii a 57 de ani de la trecerea la Domnul a marelui om de cultură, academicianul Simion Mehedinți, sâmbătă, 14 decembrie 2019, în contextul omagierii, anul acesta, în Biserica Ortodoxă Română, a satului românesc, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat evenimentul cultural intitulat „Satul, izvor de viață”, la Soveja, acolo unde savantul este înmormântat lângă Altarul fostei mănăstiri, în prezent Biserica „Nașterea Domnului”.
Evenimentul a cuprins săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei Parastasului, trei comunicări și trei momente artistice, fiind desfășurat în parteneriat cu Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”, Societatea de Geografie – filiala Vrancea, Platforma civică apolitică „Împreună”, Fundația Cultural-Științifică „Simion Mehedinți-Miorița”, Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” din Soveja și Asociația Elevilor din județul Vrancea.
Slujba de pomenire a fost oficiată de către un sobor de preoți.
În continuare, au fost prezentate următoarele comunicări științifice: „Un neam, un suflet. Concepția lui Simion Mehedinți despre neam” (Ana Săcrieru – președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei); „Simion Mehedinți și școala românească” (prof. dr. Costică Neagu – președintele Asociației Personalului Didactic „Simion Mehedinți”); „Satul, unitatea de măsură a neamului românesc” (pr. conf. dr. Gheorghe Holbea).
Comunicările au fost urmate de trei momente artistice, oferite de Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” din Soveja, Asociația Elevilor din județul Vrancea și Ansamblul de cântece și dansuri populare „Nunta sovejană”, care au primit daruri din partea Asociației Femeilor Ortodoxe, constând în cărţi, dulciuri și fructe.