În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Școala de vară în tinda bisericii, la parohia orădeană Velența I
Copiii și tinerii din parohia orădeană Velența I și nu numai s-au reîntâlnit la școala de vară sub genericul „Copiii și tinerii în tinda bisericii”, program desfășurat în perioada 5-10 august.
În primele trei zile, peste 100 de copii cu vârste între 4 și 18 ani au participat la activitățile susținute de o echipă de dascăli care predau în învățământul preșcolar, primar, gimnaziu și liceu. Cei mai mari, elevi și studenți, și-au asumat și calitatea de voluntari, susținând cadrele didactice în desfășurarea activităților care au avut loc în intervalul orar 9:00-13:00.
Școala de vară „Copiii și tinerii în tinda bisericii” a avut loc în parteneriat cu Episcopia Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Grădinița cu Program Prelungit nr. 45 Oradea, Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea și Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea. De asemenea, au susținut activitățile în cadrul programului numeroşi parteneri.
În curtea bisericii și în spațiile disponibile, chiar și în biserică, în funcție de specificul activităților și particularitățile de vârstă ale participanților, au avut loc atelierele de pictură și modelaj, activități sportive și de mișcare, ateliere culinare, jocuri, programe artistice, activități de dezvoltare personală, sesiuni de lectură religioasă și biblică, interpretare de pricesne, activități de prim ajutor, de educație pentru sănătate, educație rutieră, dar și de prevenire a consumului de droguri.
În deschiderea programului, activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile acestora, dar și peste dascălii implicați în program. Cadrele didactice fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntari, la fel ca la edițiile anterioare, preoți slujitori, precum pr. Nicolae Pop.
Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri.
Prin implementarea acestui program comunitatea parohială dorește să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada de vacanță pentru cei mai mici și cei mai mari deopotrivă, aceștia având posibilitatea să interacționeze cu specialiști din diverse domenii, să socializeze, să exerseze diverse abilități şi să dobândească noi competențe.
Organizatorii apreciază interesul copiilor și tinerilor față de astfel de activități, dar și modul responsabil în care părinții caută alternative la provocările de azi (dispozitive mobile, internet, jocuri video etc.) cu consecințe grave pe termen mediu și lung. În acest context curtea bisericii devine locul prietenos în care aceștia interacționează cu valori religioase, educaționale și culturale cu impact asupra dezvoltării moral-spirituale a copiilor și tinerilor.