În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şcoala de Vară „Varlaam Mitropolitul“
Copilul învaţă prin joc, distracţie şi culoare. Evident, cu repetiţie şi atenţie sporită din partea celor mari. Acestea au fost ideile în jurul cărora s-au derulat majoritatea activităţilor de la Şcoala de Vară „Varlaam Mitropolitul“. Copiii au avut la dispoziţie subiecte variate, foarte interesante şi s-au bucurat de fiecare experienţă.
Atelierul experienţial reprezintă o activitate cu conţinut educativ şi formativ sau, mai simplu spus, „distracţie cu sens“. „Scopul atelierelor desfăşurate de instituţia noastră este acela de a dezvolta în copii dispoziţia de a învăţa, stima de sine, uimirea, autointerogaţia, disponibilitatea de a căuta răspunsuri şi de a face eforturi şi creativitatea. Fiecare dintre ateliere a avut o structură foarte clară, pe care învăţătoarele şi copiii au parcurs-o împreună pas cu pas“, a explicat Cristina Gheorghe, directorul Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“.
Prima săptămână a fost dedicată sportului, iar cei mici au aflat tot ce s-a putut afla despre tenis. Aproape că nu mai au nici o nelămurire în ceea ce priveşte termenii - fileu, plasă, rever sunt cuvinte care le-au îmbogăţit vocabularul. Ilie Năstase, Simona Halep, Ion Ţiriac au fost numele sportivilor care ar putea fi oricând un model pentru oricine. În a doua săptămână, elevii au aflat cât mai multe lucruri despre natură, au vizitat Grădina Botanică, dar şi Muzeul Apelor din Fălticeni şi Observatorul Astronomic din Suceava. Curiozitate şi bucurie au fost cuvintele care au definit excursiile celor mici, pline de amintiri. Ei au notat gânduri, impresii, au compus poezii despre natură, au realizat un ierbar şi Jurnalul naturii - o colecţie de poezii, proverbe, zicători, impresii despre natură şi experienţa în natură.
La Muzeul Apelor din Fălticeni au fost exploratori marini, au văzut tot ce este ascuns sub ape. La Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava au fost impresionaţi de acvariile cu peşti, iar la Observatorul Astronomic din Suceava au fost impresionaţi de dimensiunea Universului. Copiii au vizitat şi Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava.
„Jocuri şi jucării“ au definit experienţele celei de-a treia săptămâni a Şcolii de Vară. Copiii de la „Varlaam“ au demonstrat nu numai că sunt elevi de nota 10, ci şi buni gospodari. Pe lângă alte lucruri, au învăţat să coase nasturi, iar „Ştrumfii“ de la clasa pregătitoare au fost printre cei mai harnici, chiar dacă sunt cei mai mici. În plus, au pictat şi s-au jucat fiecare după cum a dorit. Ultima săptămână este dedicată meşteşugurilor, iar în Şcoala „Varlaam“ se va vorbi despre tradiţii. Copiii vor avea şi invitaţi din partea meşterilor populari, alături de care vor învăţa să-şi aprecieze zestrea românească şi să fie mândri de ea.
Cei care doresc să afle cum decurg atelierele experienţiale de la Şcoala „Varlaam“ sunt aşteptaţi la şcoala din dealul Copoului, însoţiţi de zâmbete şi de bună dispoziţie. Detalii pot fi aflate la adresa de email simona_marinica@yahoo.com sau la numărul de telefon 0746 076604.