În a doua zi după Bobotează, marți, 7 ianuarie, la Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a s
Şcoală Postliceală Sanitară în tinda Bisericii
În cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti va funcţiona, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, începând cu anul şcolar 2016-2017, o Şcoală Postliceală Sanitară. Aceasta a fost autorizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi va avea trei calificări profesionale: asistent medical generalist (AMG), asistent medical de farmacie (AMF) și asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare (BFKT).
Examenul de admitere la această Şcoală Postliceală Sanitară se va desfăşura după următorul calendar: înscrierea candidaților se va face în intervalul 18-22 iulie (după prima sesiune de bacalaureat) și 22 august - 2 septembrie (după a doua sesiune de bacalaureat). Susținerea probei de examen și afişarea rezultatelor vor fi în data de 5 septembrie. Examenul de admitere va consta într-un test tip grilă cu 30 de itemi şi o singură variantă corectă de răspuns. Întrebările vor fi alcătuite din manualul de biologie de clasa a 11-a. „Şcoala Postliceală Sanitară ce va funcţiona în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti a fost autorizată de ARACIP şi a primit avizul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Învăţământului. Şcoala va avea patru clase în anul I de studiu. Astfel, vor exista două clase cu specializarea asistent medical generalist (60 locuri la buget); o clasă cu specializarea asistent medical de farmacie (30 locuri la buget) şi o clasă cu specializarea asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare (30 locuri la buget). În cele patru clase din anul I, elevii noştri vor studia materii de profil, legate de asistenţa medicală, şi vor face practica în instituţii renumite din Bucureşti. De exemplu, practica medicală o vor efectua în Spitalul Universitar de Urgenţe Militar Central «Dr. Carol Davila», în Spitalul de Boli Cronice «Sfântul Luca», la Hofigal (în cazul elevilor de la clasa de farmacologie) şi, de asemenea, vor putea să cerceteze şi cărţile din biblioteca Facultăţii de Medicină «Carol Davila» din Bucureşti. Pe lângă laboratoarele de informatică, mai avem şi patru laboratoare: o sală de demonstraţii utilată la standarde ultramoderne, cu manechin medical de ultimă generaţie, şi cu aparatură medicală, şi trei laboratoare de fizică, de chimie şi de biologie, toate dotate la standarde europene”, a declarat, pentru Radio TRINITAS, pr. Ionuţ Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti.
Programul claselor se va desfăşura în două schimburi: dimineaţa, o clasă AMG şi o clasă BFKT, iar după-amiază, o clasă AMG şi o clasă AMF (pentru a oferi şi elevilor angajaţi posibilitatea de a urma cursurile. „De-a lungul timpului Biserica s-a implicat în asistenţa medicală, a încercat să fie de folos atât în tămăduirea sufletească a oamenilor, cât şi în tămăduirea trupească a credincioşilor ei. De aceea, am încercat şi noi să împlinim această misiune a Bisericii, să îi formăm pe elevii noştri nu doar pentru a fi tămăduitori ai sufletelor, ci şi ai trupurilor. Elevii vor cultiva aici vocaţia pentru slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor. Ne bucurăm că Preafericirea Sa ne-a dat binecuvântarea ca ocrotitorul spiritual al şcolii noastre să fie Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. La această Şcoală Postliceală Sanitară se pot înscrie atât absolvenţi care au promovat examenul de bacalaureat, cât şi cei care nu l-au promovat. Înscrierea se va face pe baza unui dosar la care trebuie ataşată şi înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Dosarul pentru înscriere va cuprinde: cerere de înscriere; copie legalizată după Diploma de Bacalaureat sau adeverinţă de absolvire a liceului (pentru absolvenţii promoţiei 2016), însoţite de foaia matricolă; copie după buletin sau cartea de identitate; copie după certificatul de naștere; copie după certificatul de căsătorie în cazul schimbării numelui; adeverință medicală şi un formular de înscriere (se completează la depunerea dosarului)”, a mai declarat pr. director Ionuţ Bărbulescu.