Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Scopul conferinţei de astăzi este de a ridica probleme şi nu de a da sentinţe“
Marţi, 26 mai 2015, la Iaşi a avut loc un eveniment cultural de excepţie care l-a avut în centru pe reputatul cercetător Paul L. Gavrilyuk, de la Universitatea „St. Thomas“, Minnesota, SUA.
Editura DOXOLOGIA, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a pregătit, sub egida Serile Doxologia, un eveniment special cu participarea profesorului Paul L. Gavrilyuk din Minnesota, SUA.
Astfel, marţi, 26 mai, de la ora 18:00, la Secţia STUDIUM a Bibliotecii „Dumitru Stăniloae“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, publicul ieşean a participat la conferinţa „Sinteza neopatristică a lui George Florovsky şi perspectivele teologiei ortodoxe“, tema abordată şi în cartea „George Florovsky şi renaşterea religioasă rusă“, apărută la Editura DOXOLOGIA.
„Am reuşit să publicăm în timp real, în acelaşi an în care a apărut în limba engleză, o lucrare a domnului profesor (n.r.: „George Florovsky şi renaşterea religioasă rusă“) şi în România. Şi am făcut acest lucru ca o probă în plus pentru perseverenţa şi încăpăţânarea noastră de a reda în limba română rezultatele cercetărilor teologice academice din spaţiul occidental şi nu numai, în colecţia Patristica“, a precizat Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, în debutul evenimentului.
Prof. Paul L. Gavrilyuk a adus în discuţie apoi diverse subiecte, cum ar fi: biografia lui George Florovsky, mişcarea eurasiatică, pseudomorfoza culturală a lui Spangler, personalitatea lui Berdiaev, Petru Movilă şi Sinodul de la Iaşi din 1642, eurasianismul în versiunea lui Florovsky, şcolile teologice din Rusia, menţionând iniţial că „scopul conferinţei de astăzi este de a ridica probleme şi nu de a da sentinţe“.
Înainte de sesiunea de întrebări, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a făcut unele precizări privind moştenirea bizantină în spaţiul românesc, legăturile dintre poporul nostru şi Bizanţ din primul şi al doilea mileniu, Sinodul de la Iaşi sau Petru Movilă.
La final, publicul prezent la eveniment a adresat întrebări invitatului din SUA, pornind, printre altele, de la Florovsky şi legătura acestuia cu Ioannis Romanides şi cu Dumitru Stăniloae, de la conflictul actual dintre Rusia şi Ucraina sau de la spiritualitatea isihastă în gândirea lui George Florovsky.
Teolog şi istoric ortodox, Paul Gavrilyuk s-a născut în 1972, la Kiev, Ucraina. A absolvit cum laude Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova (1988-1993) şi a făcut studii de masterat şi doctorat în patristică (2001) la Southern Methodist University, Dallas, Texas. Face parte din comitetul director al Institutului Patristic Pappas din Boston şi este membru al comitetului de editori ai colecţiei „Shapers of Modern Theology“, Editura Universităţii Fortress. Recent a iniţiat o serie de prelegeri publice intitulate: „The New Frontiers in Theological Research“, în cadrul cărora profesorii de la Universitatea „St. Thomas“ îşi împărtăşesc rezultatele cercetării lor academice cu studenţii şi publicul participant. Este autorul şi editorul lucrărilor: „The Suffering of the Impassible God: The Dialectics of Patristic Thought“, „Histoire du catéchuménat dans lâéglise ancienne“, „Immersed in the Life of God: The Healing Resources of the Christian Faith. Essays in Honor of William J. Abraham“ (co-editor cu Douglas Koskela şi Jason Vickers), „The Spiritual Senses: Perceiving God in Western Christianity“ (co-editor cu Sarah Coakley) şi „Georges Florovsky and the Russian Religious Renaissance“.