Biserica noastră îl sărbătorește astăzi, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, pe Sfântul Paisie de la Neamț: isihast, stareț al mai multor mănăstiri din Moldova, organizator și înnoitor al vieții
Se restaurează Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti
Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti, monument de artă reprezentativ al municipiului argeşean, se află într-un amplu proces de restaurare. Lucrările de la această biserică vor fi finalizate în primăvara anului 2015.
Proiectul vizează restaurarea, reabilitarea şi conservarea ansamblului ecleziastic (454 mp), casa parohială (224 mp), aleile şi gardul de împrejmuire. „Parohia a primit asistenţă financiară nerambursabilă Regio pentru valorificarea şi promovarea potenţialului turistic-cultural local în cadrul Axei prioritare 5. Valoarea totală a contractului este de 8.131.281 lei, din care suma eligibilă nerambursabilă este de 6.249.593,52 lei, iar cofinanţarea bisericii este de 124.991,87 lei. Pentru realizarea acestui proiect a fost nevoie de patru ani de muncă, iar implementarea va dura 20 de luni, urmând a se finaliza în primăvara anului 2015. Banii vor acoperi consolidarea bisericii, precum şi o serie de restaurări, de la cele de pietrărie, de zidărie şi tâmplărie până la cele legate de pictura interioară, de vitralii şi mobilier. Casa parohială va deveni muzeu, iar curtea bisericii va fi reamenajată în totalitate”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Actuala biserică a Parohiei „Sfânta Vineri” din Piteşti a fost construită între anii 1904 şi 1908, la iniţiativa preotului Ioan Becescu, întrucât vechea biserică, construită în anii 1817-1827 de familia Ungurelu, era de dimensiuni prea mici. Noua biserică a fost construită după planurile arhitectului Ion N. Socolescu, unul dintre părinţii şcolii de arhitectură românească. Biserica „Sfânta Vineri” este un monument de artă argeşean reprezentativ, datorită asemănărilor sale cu monumentala ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab din Curtea de Argeş, în ceea ce priveşte ornamentaţia şi tinda cu cele patru coloane cu capiteluri, lucrate după arhitectura veche grecească din piatră de Albeşti de Muscel, precum şi prin mozaicurile din dreapta şi din stânga intrării principale. Ultimele lucrări de restaurare a interiorului şi exteriorului Bisericii „Sfânta Vineri” din Piteşti au fost realizate în anii 1971-1972.