Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Se restaurează pictura Bisericii „Sfânta Ecaterina“
O echipă de 25 de restauratori scoate la lumină vechea pictură a Bisericii „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Acum se lucrează la pictura din zona Altarului, la catapeteasma monumentală şi la mobilierul bisericesc încărcat de ani, dar este prevăzut ca întreaga biserică să revină la frumuseţea cea dintâi şi să fie un monument demn de frumoasa şi îndelungata istorie care îi stă drept mărturie, ştiindu-se că biserica este înrudită duhovniceşte cu Mănăstirea „Sfânta Ecaterina“ din Sinai.
Biserica „Sfânta Ecaterina“ din Bucureşti stă la limita dintre timpurile moderne ale ţării noastre şi tradiţia bizantină, fiind o dovadă a continuităţii, dar şi a înnoirii creatoare a artei bisericeşti româneşti. Pictura bisericească murală, arhitectura clasică, elementele decorative, stucaturile îi asigură eleganţa şi frumuseţea. Pentru a fi puse în evidenţă, acestea sunt acum restaurate de o echipă formată din 25 de specialişti.
Despre aceste lucrări specifice ne-a vorbit Diana Barbu, secretar tehnic la Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române: „Din anul 2013 au fost reluate lucrările de consolidare şi restaurare exterioară a structurii de rezistenţă, a elementelor de arhitectură (acoperiş, soclu, zidărie, pardoseală, sistem de încălzire şi electric, tencuieli decorative) şi acoperiş la Biserica «Sfânta Ecaterina». Tot în acelaşi an, chiar în ziua hramului Sfintei Muceniţe, cu aprobarea şi sub supravegherea Comisiei de pictură bisericească s-a deschis şantierul de restaurare a picturii murale, a catapetesmei şi a mo-bilierului de lemn. Lucrările de conservare-restaurare a picturii murale s-au executat cu candidaţi la examenul de autorizare ca restaurator pictură murală, sub coordonarea profesoarei Adina Rogojan Mihaiu“.
Restaurarea catapetesmei şi a mobilierului de lemn (tetrapoade, scaun arhieresc) se desfăşoară sub coordonarea restauratorului pictură pe lemn Diana Barbu. Membrii Comisei de pictură bisericească au vizionat săptămânal şantierele de restaurare a picturii murale şi a catapetesmei, efectuându-se constant recepţii parţiale, la care au fost invitaţi şi alţi specialişti autorizaţi. „Biserica «Sfânta Ecaterina», monument istoric, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de secol XIX din Capitală. Pictura murală în tehnica ulei a fost acoperită în timp de numeroase repictări. Cu această ocazie s-a scos la suprafaţă, deşi procesul a fost extrem de complex şi dificil, pictura originală executată de Constantin Lecca (1807-1887) şi Mişu Popp (1827-1892), care se păstrează în proporţie de 90%. Din modul de repartizare şi execuţie al compoziţiilor şi al portretelor se poate recunoaşte cu uşurinţă în proporţie foarte mare mâna pictorului Mişu Popp din Braşov, primul reprezentant al academismului la noi în ţară. În urma intervenţiilor de restaurare la catapeteasmă, deşi iniţial s-a crezut că pictura a fost realizată la Muntele Sinai, s-a constatat că şi aceasta este realizată tot de Mişu Popp într-o manieră de excepţie“, ne-a explicat restauratorul Diana Barbu. Lucrările la biserică sunt programate să fie finalizate în toamna acestui an.