Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s‑a aflat în ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie, în mijlocul credincioşilor gălățeni. La orele
Seară catehetică la Biserica „Domniţa Bălaşa“
La Biserica „Domniţa Bălaşa“ din Bucureşti, paraclis patriarhal, a avut loc joi seara o nouă lecţie din cadrul cursului catehetic pentru adulţi „Calea mântuirii“, implementat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul parohiilor din Patriarhia Română. Tema întâlnirii catehetice a fost Sfânta Treime şi relaţiile Persoanelor dumnezeieşti cu omul şi creaţia. Părintele paroh Ştefan Ababei, consilier patriarhal, preoţii slujitori şi credincioşii acestei parohii s-au întâlnit cu părintele Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, care a rostit o cateheză şi a răspuns întrebărilor venite din partea auditoriului.
În cadrul întâlnirii de joi seara, credincioşii au vizionat un film realizat de preotul Demetrios Bathrellos, cercetător al scrierilor patristice din Biserica Ortodoxă Greacă. Preotul grec a prezentat învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime cu citări din Sfânta Scriptură, de la Sfinţii Părinţi, dar şi interdisciplinar, făcând trimiteri la cunoştinţe din alte domenii, cum ar fi filozofia, literatura, medicina şi ştiinţa. A urmat apoi cateheza susţinută de părintele Constantin Coman, care a evidenţiat specificul fiecărei Persoane dumnezeieşti a Sfintei Treimi.
„Descoperirea vocaţiei specifice fiecărei Persoane a Sfintei Treimi este importantă pentru că noi intrăm în contact şi beneficiem de ieşirea lui Dumnezeu în afară de Sine, înspre noi, înspre lume, înspre istorie, şi facem experienţa Lui foarte concretă şi fermă. Această experinţă o facem, dar nu în mod neapărat o şi conştientizăm. Ceea ce ar trebui să facem noi este un efort pentru o mai atentă receptare a prezenţei lui Dumnezeu. Avem nevoie de o dezvoltare a con-ştiinţei de sine, a vigilenţei, a trezviei pentru ca să simţim ce se întâmplă cu noi atunci când într-un fel sau altul Dumnezeu este cu noi într-un dialog foarte personal“, a spus părintele Constantin Coman.
Trebuie să fim conştienţi în relaţia cu Dumnezeu
Părintele profesor a încercat să recupereze dimensiunea personalistă a teologiei sau a actului de cunoaştere a lui Dumnezeu. Nu ar trebui să investigăm mânaţi de curiozitate ştiinţifică lucrările dumnezeieşti, ci în primul rând să ne includem pe noi ca subiecte personale, conştiente şi libere în relaţia cu Dumnezeu.
„De Dumnezeu Tatăl ţine foarte mult voinţa. Voia cuiva este izvorul proiectelor, al iniţiativelor. Dumnezeu Tatăl în Preasfânta Treime este singurul izvor de voinţă, fără ca prin acesta să se micşoreze celelalte Persoane. Fiul şi Duhul Sfânt sunt părtaşi la voinţa Tatălui, dar nu sunt izvor de voinţă. În Evanghelia după Ioan vedem foarte clar că Tatăl este prezent cu voinţa Sa. El a hotărât să Îl trimită pe Fiul, iar Fiul este ascultător de voia Tatălui şi împlinitor al voii Tatălui. Fiul îşi asumă vocaţia împlinirii voii lui Dumnezeu Tatăl, de aceea Fiul este Cel prin care Dumnezeu lucrează. În voia Tatălui stau lucruri esenţiale cum ar fi hotărârea, care este precedată de alegere şi urmată de chemarea la existenţă. Fiecare dintre noi nu există întâmplător, nu este aruncat în existenţă prin concursul unor întâmplări, prin hazard. Fiecare dintre noi există întrucât Tatăl a hotărât, şi ne-a ales din o mulţime de alte posibilităţi, şi ne-a chemat la existenţă. Alegerea şi chemarea sunt lucrări specifice lui Dumnezeu Tatăl şi care ne aşază într-o relaţie concretă cu dânsul, pentru că la chemarea la existenţă omul trebuie să răspundă şi să ştie că existenţa lui este dată şi el este un proiect care nu îşi aparţine“, a arătat părintele Constantin Coman.
Cunoaşterea Sfintei Treimi în spaţiul ortodox nu presupune cumularea de informaţii, ci împreună-petrecerea din această viaţă cu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.
„Fiul întrupându-Se, înomenindu-Se, Se face asemenea nouă. În El avem modelul, paradigma aşezării în voia lui Dumnezeu. Fiul a îndeplint voia Tatălui înaintea noastră la măsura desăvârşită şi a urmat un parcurs istoric care a culminat cu iubirea sacrificială jertfelnică, cu calea crucii. De la părinţii duhovniceşti mărturisitori aflăm că apropierea de Dumnezeu şi întâlnirea cu Dumnezeu se fac numai în Duhul Sfânt. O lucrare specifică a Duhului, ca o consecinţă a acestui fapt, este aceea că nu există cunoaştere decât în Duhul Sfânt, nici a lui Dumnezeu, nici a omului, nici a lumii“, a explicat părintele profesor.
La finalul catehezei, părintele consilier patriarhal Ştefan Ababei, parohul Bisericii „Domniţa Bălaşa“, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a anunţat credincioşilor că tema întâlnirii de pe data de 3 aprilie este „A fi om: a trăi plenar“, invitat fiind preacucernicul părinte profesor doctor Nicolae Achimescu, iar filmul difuzat va conţine o cateheză realizată de John Bazlinton, membru al comunităţii Catedralei Ruseşti din Londra.
Cursul catehetic pentru adulţi „Calea mântuirii“ a fost realizat de Institutul de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge. Cursul se desfăşoară în 12 sesiuni.