De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seară comemorativă, dedicată mitropolitului Bartolomeu Anania
Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit trei ani, pe 31 ianuarie, a fost comemorat la Muzeul Mitropoliei Clujului, Mararamureşului şi Sălajului, aflat la subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Evenimentul dedicat comemorării vrednicului de pomenire Bartolomeu Anania a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului la Muzeul Mitropoliei şi a reunit ierarhi, oameni de cultură şi credincioşi, care au asistat la o evocare a personalităţii marcante a primului Mitropolit al Clujului şi a omului de cultură Valeriu Anania.
Cuvântul inaugural a aparţinut Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a adus în amintirea celor prezenţi câteva versuri ale ierarhului Bartolomeu Anania, din poezia „Anotimpuri“, care se referă la viaţa din veşnicie a celor dragi, şi care, potrivit ierarhului, se potrivesc a fi citite acum şi la mormântul Mitropolitului Bartolomeu: „Pe-acest mormânt - al cui o fi? - a nins/ Nu plânge, heruvimul nu sâa stins./ Pe-acest mormânt a răsărit o floare./ Nu plânge, heruvimul nâo să zboare./ Pe-acest mormânt se scutură cucută./ Nu plânge, heruvimul o sărută./ Pe-acest mormânt sâa veştejit o fragă./ Nu plânge, heruvimului i-i dragă./ Pe-acest mormânt se cântă o colindă./ Nu plânge, heruvimul eân oglindă./ Pe-acest mormânt nu sâaântâmplat nimic./ O lacrimă se-aprindeân cerul mic“.
Seara dedicată evocării vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu a continuat cu un program cultural, în cadrul căruia actorul Petru Băcioiu a interpretat fragmente din diferite opere ale scriitorului Valeriu Anania.
De asemenea, în cadrul evenimentului, poetul Horia Bădescu a făcut o evocare a mitropolitului Bartolomeu, sub genericul „Puterile cuvântului le ştiu“.
Cuvântările au fost presărate de momente muzicale de flaut şi chitară susţinute de Raluca Ilovan şi Octavia Sărătean.
„Mitropolitul Valeriu Anania, prin cultura lui, prin ceea ce a făcut, ceea ce a scris, rămâne o personalitate marcantă şi pentru viaţa bisericii şi pentru viaţa culturală a ţării“, a remarcat IPS Andrei.
Comemorarea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu a continuat ieri, la Catedrala metropolitană din Cluj-Napoca. După Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru mitropolitul Bartolomeu Anania, precum şi pentru episcopul Nicolae Ivan de la a cărui trecere din această viaţă se împlinesc, azi, 3 februarie, 78 de ani.