În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Seară culturală dedicată părintelui Nicolae Steinhardt la Facultatea „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București s-a desfășurat luni seară, 6 noiembrie, un eveniment cultural dedicat operei lui Nicolae Steinhardt, intitulat „Un «jurnal al fericirii», în variantă epistolară”, în cadrul căruia au fost prezentate două volume epistolare ale acestuia, ultimele din integrala monahului de la Rohia. Manifestarea a fost organizată de Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al instituției de învățământ teologic din Capitală.
Moderatorul întâlnirii a fost părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, iar invitatul special al serii a fost profesorul George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universității din București, informează TRINITAS TV.
„Evenimentul a fost organizat având în vedere că au apărut cele două volume de corespondență ale părintelui Nicolae Steinhardt. Evenimentul se referă la acele aproximativ 1.200 de scrisori, dintre care 700 publicate în primul volum al corespondenței și încă 500 de scrisori publicate în al doilea volum. Această corespondență se poate împărți în două perioade. Este vorba de perioada interbelică, ce cuprinde prieteni și personalități din perioada aceasta, și apoi perioada de după eliberarea părintelui Nicolae Steinhardt din închisoare, după 1964. Seara a fost intitulată Un «jurnal al fericirii», în variantă epistolară pentru că în «Jurnalul fericirii», cunoscut de toată lumea, părintele descrie întâlnirea lui cu Hristos în închisoare, mai precis botezul lui din martie 1960, la închisoarea din Jilava, și apoi toate experiențele lui de creștin în închisoare. Apoi, această experiență creștină de evreu botezat în închisorile comuniste este continuată de cultivarea vocației sale de creștin, ajungând chiar monah la Mănăstirea Rohia. La aceste volume de corespondență m-a impresionat faptul că el mărturisește această îndrăgostire de ceea ce înseamnă spiritualitatea românească”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele conf. dr. Gheorghe Holbea.
Cele două volume însumează peste 1.200 de scrisori, „Integrala Steinhardt” având 22 de volume.