În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Seară culturală dedicată pictorului Camilian Demetrescu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București s‑a desfășurat marți, 22 octombrie, conferința culturală cu temă „Camilian Demetrescu - În apărarea sacrului”. Acest eveniment a fost organizat de Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al facultății și a fost moderat de părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, președintele cenaclului. Conferința a fost susținută de Marilena Rotaru, jurnalistă și realizatoare în cadrul redacției culturale a TVR.
„Este un moment important pentru cultura română, pentru spiritualitatea română, deoarece în luna noiembrie este centenarul nașterii unui artist important, un artist plastic, o personalitate proeminentă a exilului românesc. Camilian Demetrescu a fost una dintre personalitățile care m‑au preocupat în realizarea serialului de televiziune «Memoria exilului românesc», care cuprinde 150 de episoade, consacrate marilor creatori din exil, precum Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu sau Monica Lovinescu, oameni cu o personalitate importantă pentru cultura poporului român. Camilian Demetrescu reprezintă pentru cultura română un om de mare perspectivă, o forță artistică, datorită creațiilor sale, un exemplu de jertfă și de sacrificiu”, a spus Marilena Rotaru.
Printre vorbitori s‑a numărat și părintele Gheorghe Holbea, președintele cenaclului: „Seara aceasta este dedicată personalității unui mare artist, mai puțin cunoscut în România, fiind mai bine cunoscut în diaspora românească. Activitatea sa artistică s‑a desfășurat în două etape. Până în anul 1969, acesta a activat în România, fiind sculptor, pictor și critic de artă, promovând mai mult o artă abstractă, ferindu‑se de realismul socialist care era impus artiștilor plastici din țara noastră. Acesta ajunge, după anul 1969, la Roma, unde descoperă o bazilică romană din secolul al XI‑lea, pe care a început să o restaureze, descoperind fresce din secolul I, dar și câteva morminte ale monahilor care s‑au nevoit în acele locuri. De asemenea, a redescoperit simbolurile creștine care i‑au întărit credința în Dumnezeu, acesta mărturisind că această experiență a fost asemenea unui «nou botez»”.