La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Seară de poveste în așteptarea Nașterii Domnului la Târgu Mureș
Tinerii din municipiul Târgu Mureș s‑au reunit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, în cadrul unei noi activități din cadrul proiectului „O seară de poveste”.
În apropierea praznicului Naşterii Domnului, tinerii din Târgu Mureş au participat, în prima parte a serii, la workshopul „Legendă și adevăr - Moș Crăciun și Moș Nicolae”, în cadrul căreia prof. Ciprian Fărcaș a susținut o prelegere despre viața și minunile Sfântului Nicolae și legenda apariției lui Moș Crăciun. A urmat o sesiune de dezbateri cu publicul, având ca subiect central semnificația Crăciunului, tradițiile și obiceiurile care au loc cu acest prilej, punându‑se accent pe elementele care diferențiază sensul real - religios, de cel comercial al sărbătorii Nașterii Domnului, dar și pe importanța cunoașterii și înțelegerii a Celui ce va veni spre mântuire. Ulterior, cei prezenţi au cântat colinde primite moștenire de la străbuni.
În cea de‑a doua parte a întâlnirii a avut loc o activitate creativ‑educativă, în cadrul căreia tinerii și‑au valorificat imaginația și talentul artistic prin confecționarea de decorațiuni cu tematica Crăciunului, utilizând tehnica picturii, decupajului, lipiturii etc.
La finalul întâlnirii a avut loc o mică agapă, organizată cu sprijinul pr. Mihai Dumitrescu, inspector social eparhial în județul Mureș, și al prof. Carmen Nicoară, director al Școlii Gimnaziale Petelea.
Activitatea „Crăciun de poveste” a fost realizată în cadrul proiectului „O seară de poveste”, în colaborare cu cadre didactice de la unități școlare din Târgu Mureș și din împrejurimi: prof. Carmen Nicoară - director, și Andra Poptamas, de la Școala Gimnazială Petelea; prof. dr. Ciprian Fărcaș de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu Mureș şi Liceul Tehnologic Iernut; prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” din Târgu Mureș; Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” din Târgu Mureș și Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie din cadrul UMFST.
Proiectul „O seară de poveste” este un concept al Structurii de misiune și tineret pentru județul Mureș din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, constând într‑un program catehetic complex și integrat, didactic și netradițional deopotrivă, care își propune să‑i apropie pe tineri de biserică, de învățătura ortodoxă și de dreapta‑viețuire, conlucrând împreună clerici, cadre didactice și specialiști care activează în diverse domenii de activitate, la formarea completă și corectă a tinerei generații.