La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Seară de teatru religios pentru tinerii din Cluj-Napoca
Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Cluj-Napoca a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă seară cultural-religioasă pentru tineri. Manifestarea a avut loc la Biserica „Schimbarea la faţă“ din centrul municipiului, participând peste 130 de tineri. Programul evenimentului a cuprins slujba de seară, piesa de teatru religios şi o agapă.
Seara dedicată tinerilor clujeni a început cu un moment de rugăciune şi de meditaţie duhovnicească. În biserica menţionată a fost oficiată slujba vecerniei, soborul slujitor fiind format din preotul Petru Ilea de la parohia gazdă, părintele Claudiu Melean de la Biserica „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca şi părintele Daniel Florin de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din oraş. Slujba vecerniei a fost urmată de un scurt cuvânt de învăţătură adresat tinerilor de părintele Petru Ilea. În cuvântul de învăţătură, părintele Ilea a vorbit despre idealurile tinerilor români şi despre nevoia societăţii de a avea lideri tineri, care să urmeze preceptele creştine ale Bisericii.
După acest moment de meditaţie, la subsolul locaşului de cult a avut loc prezentarea scenetelor cu mesaje duhovniceşti pregătite de tineri din mai multe grupuri parohiale. După o scurtă introducere, 5 tineri din grupul parohial „Adormirea Maicii Domnului“ au interpretat sceneta cu titlul „Libertatea omului şi îndelunga răbdare a lui Dumnezeu“.
Cea de a doua scenetă, intitulată „Al 12-lea ceas“, a fost pusă în scenă doar prin gesturi mimice de tineri de la Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur“. Cea de a treia scenetă, o adevărată piesă de teatru, a fost interpretată de tineri de la ASCOR Cluj-Napoca şi s-a intitulat „Amintiri din închisoare“, fiind inspirată din cartea „Oranki - Amintiri din captivitate“, scrisă de părintele Dimitrie Bejan. Sceneta a dramatizat cu mult succes lipsurile şi viaţa chinuitoare a unui grup de ofiţeri români aflaţi într-un lagăr de muncă siberian. Pe lângă vestimentaţia tinerilor actori, o particularitate emoţionantă a scenetei a fost recitarea unei poezii din literatura poeţilor de după gratii şi interpretarea a două cântece româneşti.
Martiriul Brâncovenilor
Ultima scenetă, interpretată de membri ai grupul parohial de tineret al Bisericii „Sfântul Alexandru“, a pus în scenă martiriul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu şi a celor patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ştefan şi Matei, împreună sfetnicul Ianache. Momentul unic în istorie a fost pus în scenă după un scenariu scris de părintele Claudiu Melean. La sfârşitul scenetelor, s-au acordat diplome şi au fost adresate alese mulţumiri tinerilor care au sprijinit în mod considerabil activităţile asociaţiei în primul an de activitate.
Programul cultural-duhovnicesc s-a încheiat cu o agapă oferită tuturor celor prezenţi în parohia clujeană, cu ocazia lăsatului de sec pentru postul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
În plus, pe durata agapei, a fost proiectat un material video în care s-au prezentat activităţile organizate de ASCOR Cluj-Napoca.