Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Seară duhovnicească dedicată celui mai mare teolog român
Personalitatea părintelui profesor Dumitru Stăniloae a fost evocată miercuri, 6 noiembrie, într-un chip cu totul deosebit, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti, în cadrul evenimentului „Seară de priveghere cu părintele Dumitru Stăniloae“, ce a avut loc în amfiteatrul ce poartă numele marelui profesor. La eveniment au participat prieteni şi ucenici ai părintelui Dumitru Stăniloae, oameni de cultură, actori şi un număr impresionant de studenţi, cadre didactice şi credincioşi. Fiecare invitat a evocat cele mai plăcute şi mai deosebite amintiri cu părintele profesor, în încercarea de a portretiza înaintea celor care nu l-au cunoscut adevărata personalitate a marelui teolog român. „Pentru că ne aflăm în luna noiembrie, lună în care s-a născut părintele Dumitru Stăniloae, i-am invitat pe cei care au constituit familia duhovnicească a părintelui Dumitru Stăniloae. Dincolo de congrese şi simpozioane, aceste întâlniri au scopul de a aduce în faţă persoane care l-au cunoscut pe părintele Stăniloae, iar toate aceste frânturi de amintiri constituie chipul mai profund al părintelui, ca om, care întotdeauna şi-a armonizat viaţa cu opera pe care a scris-o“, a declarat părintele Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ şi organizatorul evenimentului.
Au mai luat cuvântul Costion Nicolescu, etnolog, scriitor şi doctor în teologie; Horia Paştină, pictor; Maria Vîrcioroveanu, profesor universitar de limba polonă; Ana Bal şi Costea Munteanu, profesori universitari de studii economice. „De părintele Stăniloae mă leagă multe şi mă leagă totul. În această seară mă aduce aici prezenţa lui iubitoare în continuare în mine şi în viaţa mea, pentru că, deşi sunt deja atâţia ani de când a plecat, el e o prezenţă parcă tot mai vie şi mai aprinsă. Trebuie să vedem în părintele Dumitru Stăniloae un dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut nouă şi pe care noi îl facem omenirii şi de care suntem responsabili. E o minune însuşi faptul că într-un sat din Transilvania Dumnezeu a picurat pentru noi acest om extraordinar!“, a mărturisit Costion Niculescu.
A fost prezentat, de asemenea, filmul documentar dedicat părintelui Stăniloae, realizat de Trinitas TV, iar în partea finală a întâlnirii, atmosfera cultural-duhovnicească a fost plinită prin cântecele interpretate de Corul „Sfântul Ştefan cel Mare“ al studenţilor teologi, Corul „Cantus Domini“ al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi şi corul Bisericii Precupeţii Noi, precum şi prin poeziile religioase recitate de actorii Cerasela Popescu, Afrodita Androne şi Ana Calciu.