Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Secularizarea, dezbătută de teologi ortodocși și luterani
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, se desfăşoară în perioada 29 iulie – 1 august 2019 cea de a 15-a întrunire de dialog teologic bilateral dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania. Anul acesta, dezbaterile s-au axat pe o problemă actuală care frământă societatea, şi anume secularizarea, tema întrunirii fiind „Provocările misionare ale Bisericilor noastre în societatea secularizată”.
În prima zi a întrunirii, luni, 29 iulie, după cuvintele de bun venit adresate de cei doi conducători ai delegaţiilor: Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Episopul Petra Bosse-Huber, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a susţinut referatul introductiv, intitulat „Coordonatele misiunii creștine în Europa de azi”. În continuare, au luat cuvântul pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, cu referatul „Rezultatele întrunirilor de până acum cu privire la misiune și secularizare în dialogul dintre Bisericile noastre”, şi Episcopul Petra Bosse-Huber, cu referatul „Misiunea din perspectivă evanghelică”. „Întâlnirea de la Mănăstirea Caraiman din anul acesta este a 15-a rundă de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania, aşadar un dialog care durează de 40 de ani şi din care a făcut parte, în urmă cu mulţi ani, chiar şi părintele Dumitru Stăniloae. Este un dialog al cunoaşterii reciproce şi al încercării de a găsi soluţii şi de a schimba gânduri şi de a împărtăşi experienţe din cele două Biserici (...). Avem de-a face cu un schimb de experienţe şi viziuni teologice între partea germană şi partea română, pentru că noi trăim în contexte diferite, culturile noastre sunt culturi diferite şi chiar modul în care practicăm teologia diferă. În partea germană, avem de-a face cu o metodă ştiinţifică sau istorico-critică foarte accentuată în domeniul teologiei, iar perspectiva noastră are această dimensiune spirituală, duhovnicească. Din această perspectivă, încercăm să vedem modul în care fiecare putem învăţa de la ceilalţi, cum să practicăm mai bine misiunea în lumea contemporană”, ne-a declarat pr. prof. dr. Daniel Benga. Părintele profesor Daniel Benga a mai precizat că secularizarea nu este ireversibilă, „în sensul în care societăţile nu se descreştinează sau rămân fără religie. La noi, în timpul comunismului, Biserica a trecut printr-o lungă perioadă de secularizare, fiind scoasă în acele vremuri din spaţiul public. Din această perspectivă, noi suntem un model de reînviere din secularizare. Bisericile occidentale trăiesc astăzi această dramă a secularizăii, în mod constant, de mai mulţi ani, numărul credincioşilor scade, mulţi creştini părăsind bisericile”, a precizat părintele profesor Daniel Benga.
Marți, 30 iulie, pr. prof. dr. Stelian Tofană a vorbit despre „Misiunea cuvântului lui Dumnezeu în lumea secularizată. O perspectivă biblică”, iar dr. Dorothea Erbele-Küster despre „Hermeneutică biblică în contextul post-secular”. În cea de a doua zi a dezbaterilor, invitaţii au avut parte şi de o deplasare la Braşov, unde au vizitat orașul vechi, Biserica Neagră, precum și Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Astăzi, au susţinut referate prof. dr. Henning Theißen: „Leiturgia, martyria, diakonia – cuvinte cheie pentru libertatea bisericii în lumea (post)-seculară”, pr. prof. dr. Daniel Benga / pr. prof. dr. Ioan Moga: „Ecclesia in saeculo. Perspective istorice și patristice asupra misiunii bisericii în lumea secularizată”, prot. Birgit Schlegel / pr. Philipp Walter / pr. Senta Zürn: „Provocări practice ale slujirii bisericești astăzi. Trei perspective” şi pr. prof. dr. Ioan Tulcan / pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu: „Strategiile misionare ale Bisericii Ortodoxe Române în societatea română secularizată: Aspecte teologice și practice”. Mâine, participanţii vor analiza comunicatul final și planificarea următoarei întruniri.