De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţă a Consiliului eparhial la Timişoara
La Reşedinţa mitropolitană din Timişoara s-a desfăşurat joi, 5 martie, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, şedinţa de lucru a Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei. La aceasta au participat membrii clerici şi mireni ai Consiliului eparhial, membrii Permanenţei Consiliului eparhial şi protopopii de la cele şase protopopiate ale eparhiei.
În cadrul şedinţei de lucru au fost dezbătute o serie de probleme curente ale secţiilor administrativ-bisericească, culturală, economică, asistenţă socială, patrimoniu şi juridică. „Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei s-a întâlnit în prima şedinţă de lucru sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, de faţă fiind şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi ceilalţi membri ai forului nostru eparhial. Ordinea de zi a fost foarte încărcată şi a cuprins mai multe puncte din partea tuturor sectoarelor Centrului eparhial. Între acestea, menţionăm că au fost prezentate în primul rând hotărârile Sfântului Sinod întrunit în şedinţă de lucru în luna februarie a acestui an, spre a putea fi cunoscute şi puse în aplicare atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi al protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor. De asemenea, au fost completate posturile vacante de preot din cuprinsul eparhiei, au fost înfiinţate o parohie nouă în localitatea Giarmata şi un paraclis mitropolitan în incinta Centrului eparhial. S-a luat în discuţie propunerea de amenajare a unui sediu pentru Oficiul Protopopesc Timişoara II şi au fost aprobate cererile de pensionare pentru limită de vârstă ale unor preoţi din eparhie. Pe lângă acestea au mai fost abordate şi rezolvate probleme neclericale şi s-a adus în atenţie hotărârea Sfântului Sinod cu privire la responsabilitatea clericilor şi monahilor care desfăşoară activităţi de comunicare în spaţiul virtual“, a menţionat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.
Un punct important pe ordinea de zi a Consiliului eparhial l-a constituit problematica la nivel local a orei de religie. În acest sens, s-a constatat numărul mare de solicitări din partea părinţilor, a tutorilor şi a elevilor majori cu privire la înscrierea la ora de religie de şcolile din judeţul Timiş.
„O atenţie aparte a fost acordată situaţiei orei de religie din eparhia noastră. Cu acest prilej, a fost prezentat un referat despre stadiul cererilor de înscriere depuse de către părinţi pentru participarea copiilor lor la ora de religie. Astfel, s-a constatat că în judeţul Timiş peste 80% dintre părinţi, tutori şi elevi majori au depus cereri de înscrieri la ora de religie. Totodată, au mai fost abordate probleme de natură economică, propuneri venite din partea oficiilor protopopeşti, s-au analizat situaţia şcolii noastre confesionale «Sfântul Antim Ivireanul», situaţia Fondului Filantropia şi au fost aprobate mai multe contracte de arendare şi de închiriere“, a mai precizat pr. Ionel Popescu.