De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ședință administrativă în Protoieria Sector 2 Capitală
Biserica Popa Soare din București a găzduit joi, 14 februarie, ședința administrativă a clericilor din Protoieria Sector 2 Capitală. În cadrul întâlnirii prezidate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost dezbătute o serie de probleme administrative și pastorale pe care le întâmpină parohiile bucureștene.
Alături de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, la ședință au participat pr. Aurel Mihai, vicar eparhial; pr. Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ; pr. Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală. Din partea administrației locale a vorbit Dan Cristian Popescu, viceprimar al sectorului 2, informează TRINITAS TV.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a îndemnat pe clerici să urmeze exemplele pilduitoare ale Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, comemorați în acest an în Patriarhia Română. „Iubirea pe care ei au avut-o pentru cuvintele tălmăcite și așezate în pagină - unul fiind preocupat în mod deosebit de limba greacă și altul de limba rusă, după spațiile în care au și studiat o mare parte din tinerețea lor - ne invită și pe noi la o astfel de preocupare. Ce înseamnă de fapt dragostea față de cuvântul rostit și tipărit? Înseamnă împlinirea unei porunci pe care noi am primit-o de la Mântuitorul, Care a spus ucenicilor: «Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura!» (Marcu 16, 15). Avem datoria de a vorbi și de a împlini ceea ce spunem, iar uneori trebuie să și scriem ceea ce este folositor altora. Eu cred că acesta este mesajul principal al celor doi patriarhi pe care Biserica îi pomenește în acest an.
Dragostea slujitorilor Bisericii pentru tradițiile românești, pentru satul românesc, poate fi pusă în practică și în mijlocul unei cetăți aglomerate, așa cum este Bucureștiul. Sunt atât de multe teme pe care le putem dezvolta, chiar dacă nu ne aflăm într-un sat, chiar dacă nu ne aflăm într-un spațiu care să ne ajute în acest sens. Îi putem sfătui mereu pe credincioși să ţină aceste valori tradiționale, aceste frumuseți care în parte s-au pierdut, pentru a le păstra măcar într-o mică măsură: portul, tradițiile legate de sărbători, de hramuri, primirea oaspeți-lor - lucruri care au fost întotdeauna preocuparea de căpătâi a locuitorilor din satele de altădată”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Utilitatea acestor întâlniri periodice a fost subliniată și de părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Prin astfel de întâlniri încercăm o armonizare a metodei de lucru din cadrul parohiei, al protoieriei și al Centrului eparhial, punându-se accentul foarte mult pe intensificarea activităților din punct de vedere administrativ-bisericesc, cultural-educațional și social-filantropic. A fost apreciat în mod deosebit faptul că sunt multe biserici aflate în șantier și se execută lucrări foarte frumoase. Preoții aflați la început de activitate au fost încurajați pentru a se implica mai mult în proiectele catehetice și cultural-educaționale, pentru a aduce un plus de bucurie comunităților parohiale din cadrul protopopiatului”.
Părintele protoiereu Ioan Popescu a vorbit, pentru TRINITAS TV, despre importanța informării clericilor despre schimbările din cadrul legislativ în care funcționează parohiile: „Am discutat probleme importante legate de administrarea parohiei, au fost prezentate noutăți și recomandări venite de la Centrul eparhial. De asemenea, au fost prezentate legile statului român pe care trebuie să le respectăm în domeniul fiscal și alte domenii administrative. Atât preoții, cât și personalul cu responsabilități administrative au nevoie de împrospătarea acestor noțiuni, pentru că o bună cunoaștere a legilor, recomandărilor și regulamentelor ne face să administrăm patrimoniul Bisericii, care este atât de important, în mod corect”.