În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şedinţă administrativă la Centrul Eparhial din Cluj Napoca
La Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a avut loc o şedinţă de analiză administrativă, desfăşurată sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Cei nouă preoţi protopopi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au participat joi, 12 februarie, la o şedinţă de analiză administrativă la Centrul Eparhial. Întrunirea s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în prezenţa consilierilor eparhiali.
În deschiderea întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat preoţilor un scurt îndemn la misiune şi râvnă în dreapta credinţă, iar în continuare a transmis principalele probleme discutate în Sfântul Sinod, la ultima şedinţă din perioada 5-6 februarie. Potrivit ierarhului, cel mai important subiect a rămas cel legat de statutul orei de religie: „Subiectul orei de religie a fost cel mai intens de pe agenda Sfântului Sinod. O problemă deschisă şi nerezolvată, o abordăm şi împreună şi nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu să o rezolvăm“.
Colaborare între parohii şi şcoli
Au urmat luările de cuvânt ale reprezentanţilor celor nouă protopopiate şi ale consilierilor eparhiali şi s-a discutat despre cele mai importante proiecte din acest an.
„Caracterul acestei întâlniri a fost unul de lucru, în care pe de o parte Înaltpreasfinţitul Părinte a prezentat exigenţele misionare şi pastorale pe care părinţii protopopi şi preoţii din parohiile noastre trebuie să şi le asume, cu accentele importante asupra subiectelor de mare actualitate pe care le avem şi pe care nu doar Arhiepiscopia noastră ci întreaga biserică le traversează, şi anume, statutul orei de religie, implicarea preoţilor într-o mai bună colaborare cu şcolile, încheierea de parteneriate între parohii şi şcoli“, a declarat părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
„Fiecare dintre consilieri şi-a prezentat problemele care privesc în special activitatea protopopilor, începând cu cele administrative, legate atât de notările profesionale, de statutul preoţilor, sau problemele legate de salariile acestora, dar şi de pregătirea continuă a clerului“, a mai spus părintele Bogdan Ivanov. Astfel de şedinţe se organizează semestrial şi au rol de informare şi de soluţionare a eventualelor probleme apărute la nivelul parohiilor.