De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Dunării de Jos
Luni, 13 iunie 2009, la Centrul Eparhial al Episcopiei Dunării de Jos, sub preşedinţia PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, a avut loc şedinţa de lucru a Consiliului Eparhial, în cadrul căreia a fost analizată activitatea desfăşurată în perioada ianuarie-iunie 2009
În cadrul şedinţei au fost analizate direcţii ale slujirii liturgice, misionare, culturale şi social-filantropice, aşa cum sunt prevăzute în programul Sfântului Sinod, „Anul comemorativ-omagial al SfântuluI Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei (379) şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni“, informează Biroul de Presă al Episcopiei Dunării de Jos.
S-a evidenţiat, în special, importanţa evenimentului duhovnicesc al proclamării cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie Patelarie, patriarhul Constantinopolului, la Catedrala episcopală din Galaţi, în data de 3 mai a.c., cu binecuvântarea şi prezenţa Prefericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor ierarhi ai Sfântului Sinod.
„Hristos împărtăşit copiilor“ în 311 parohii
Un loc aparte în analiza membrilor Consiliului Eparhial l-a ocupat frecvenţa credincioşilor la sfintele slujbe. A fost evidenţiată colaborarea preoţilor cu profesorii de religie, prin derularea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ în 311 parohii, la care au participat peste 5.000de copii din întreaga eparhie.
De asemenea, a fost analizată tema familiei creştine şi impactul fenomenului migraţiei, mai ales în viaţa copiilor. În acest context, s-a prezentat modul de desfăşurare în parohii a programului misionar din Duminica Părinţilor şi Copiilor, în cadrul căruia au fost acordate ajutoare materiale sau financiare de peste 51.000 de lei, unui număr de peste 3.000 de beneficiari.
Patru noi centre multifuncţionale de servicii sociale, în municipiul Galaţi
În primele luni ale acestui an a fost acordat tinerilor şi copiilor, în cadrul programelor educaţionale, sprijin în valoare de peste 110.000 de lei, iar pentru activităţile social-filantropice parohiile au contribuit cu fonduri totale de circa 1.555.000 de lei. Tot în plan social, s-au remarcat eforturile depuse pentru construirea, în municipiul Galaţi, a patru noi centre multifuncţionale de servicii sociale, cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi din fonduri europene, cifra investiţiilor ridicându-se la 3.750.000 de lei. Un alt proiect de mare importanţă îl reprezintă sprijinirea comunităţilor cu venituri reduse, prin înfrăţirea lor cu parohiile mai înstărite. Astfel, 33 de parohii din mediul rural au primit ajutoare în valoare de 30.700 de lei, precum şi asistenţă medicală pentru bătrâni şi bolnavi, meditaţii gratuite şi tabere şcolare. În cadrul activităţii, preoţii capelani au realizat circa 3.800 de vizite la saloanele bolnavilor, 860 de vizite în celulele deţinuţilor şi 930 de întâlniri cu bătrânii din azilurile şi căminele sociale.
Evenimente solemne şi noi proiecte
De asemenea, în şedinţa Consiliului Eparhial au fost stabilite începerea demersurilor pentru pregătirea alegerilor noilor membri ai organismelor parohiale şi eparhiale (2010-2014); organizarea manifestărilor din 27 septembrie 2009, prilejuite de ridicarea în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos; desfăşurarea, în Episcopia Dunării de Jos, în zilele de 28-29 septembrie 2009, a sesiunii de comunicări anuale a Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului, cu tema „Creştinismul românesc şi organizarea bisericească în secolele XIII-XIV. Ştiri şi interpretări noi“; pregătirea anului şcolar universitar la cele două secţii teologice din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“, Teologie didactică şi Teologie asistenţă socială. Printre altele s-a mai discutat intensificarea împreună-lucrării credincioşilor pentru prevenirea efectelor crizei familiei, a educaţiei şi a celei economice şi eficientizarea propriilor aşezăminte bisericeşti, precum şi o cooperare mai bună cu alte instituţii de binefacere.