Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a găzduit marţi, 14 iunie, şedinţa de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te Deum în capela Muzeului eparhial de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre constituirea primei comunităţi creştine, unitatea dintre oameni şi refacerea fraternităţii, precum şi despre evoluţia şi organizarea administrativă a Bisericii.
În cadrul lucrărilor şedinţei, au fost examinate dosarele alegerilor eparhiale cu validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi, în urma cărora Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a declarat constituită Adunarea eparhială pentru perioada 2022-2026 şi a prezentat propunerile de membri onorifici ai acestui organism deliberativ. În continuare, a fost stabilită componenţa celor cinci comisii de lucru şi au fost aleşi reprezentanţii eparhiali în Adunarea Naţională Bisericească, cei nouă membri pentru Consiliul eparhial, trei membri clerici şi doi supleanţi pentru Consistoriul eparhial şi cel monahal, precum şi un reprezentant cleric în Consistoriul mitropolitan.
Au urmat luările de cuvânt din partea noilor membri ai Adunării eparhiale, iar după rugăciunea de la finalul lucrărilor, ierarhul a mulţumit membrilor Adunării eparhiale pentru disponibilitate şi dorinţa de implicare în activitatea şi lucrarea Bisericii.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea expoziţiei temporare cu imagini şi obiecte dedicate Familiei Regale din România. În cadrul acesteia sunt expuse imagini inedite cu regina Maria în diferite momente unice din istoria ţării, un simbol al altruismului, răbdării, sacrificiului şi dragostei faţă de neam.
Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Membrii Adunării eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de patru ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate. Numărul membrilor aleşi în Adunarea eparhială este de 30, dintre care 10 membri clerici şi 20 mireni.