De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ședința de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din Capitală a avut loc joi, 9 iunie, ședința de constituire a noii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Noii membri ai acestui organism bisericesc au fost aleși în zece circumscripții electorale, în data de 12 mai, pentru un mandat de patru ani, în perioada 2022-2026. Evenimentul desfășurat la Palatul Patriarhiei a fost prezidat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor.
Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Înainte de începerea lucrărilor, membrii aleși ai Adunării eparhiale au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Patriarhală. În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de Te Deum în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, la care au participat, alături de cei dintâi, membrii Permanenței Consiliului eparhial, protoiereii și exarhii din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Lucrările ședinței de constituire a Adunării eparhiale au fost deschise, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, președintele de drept al acestui organism. La rostirea apelului nominal, fiecare membru ales și-a depus mandatul la biroul Adunării. În continuare au fost constituite, pe baza circumscripțiilor, două secțiuni ale Adunării eparhiale, în cadrul cărora membrii acestora și-au verificat reciproc mandatele. Lucrările celor două secțiuni s-au desfășurat în Salonul „Sfântul Dionisie Exiguul” și în Salonul „Sfântul Ioan Casian” din Palatul Patriarhiei. La finalul acestor proceduri, ședința a fost reluată în plen, iar Preafericirea Sa a declarat Adunarea eparhială legal constituită. A urmat depunerea jurământului de onestitate și fidelitate față de Biserică.
În continuare s-au desfășurat lucrările de alegere, desemnare și delegare pentru o perioadă de patru ani, care privesc atât funcționarea Adunării eparhiale, cât și funcționarea altor organisme bisericești, de la nivel eparhial, mitropolitan și național. Mai întâi a fost alcătuit biroul definitiv al Adunării eparhiale, format din trei secretari, un cleric și doi mireni, cel dintâi fiind declarat secretar general al organismului deliberativ. Totodată, a fost stabilită componența celor cinci comisii de lucru ale Adunării. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat: „Părinții consilieri au făcut propuneri legate de componența acestor comisii ținând seamă de afinitatea activității profesionale a fiecărui membru propus. Comisia administrativ-bisericească se ocupă cu organizarea vieții bisericești din eparhie. Comisia culturală și educațională se ocupă, în general, de învățământul religios și de cel teologic, precum și de activități cu tineretul. Comisia economică, bugetară și patrimonială are în vedere susținerea celorlalte activități de la nivelul eparhiei prin stabilirea unui buget adecvat. Totodată, ea se ocupă și de patrimoniul Bisericii, care trebuie păstrat și înmulțit. Comisia social-filantropică se ocupă cu ajutorarea celor care au nevoie de susținere, încurajare și sprijin. Ultima comisie este cea organizatorică, juridică și de validare, care activează în general la începutul lucrărilor de constituire și de validare a mandatelor. Această comisie lucrează și dacă, între timp, unii membri ai Adunării se retrag sau trec la Domnul, având datoria de a valida mandatele celor care îi înlocuiesc”.
În privința alegerilor și desemnărilor privind funcționarea altor organisme bisericești, Adunarea eparhială a delegat trei dintre membrii săi, un cleric și doi mireni, ca reprezentanți în Adunarea Națională Bisericească: părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, domnul notar public Dumitru Viorel Mănescu și domnul prof. dr. Nicolae Istudor. De asemenea, la propunerea Preafericirii Sale au fost aleși nouă membri ai Consiliului eparhial și trei membri și trei supleanți ai Consistoriului eparhial. Totodată, chiriarhul a desemnat doi clerici cu studii juridice pentru a fi aprobați de Sinodul mitropolitan ca membri ai Consistoriului mitropolitan.
La finalul ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulțumire: „Dorim să mulțumim ostenitorilor de la Cancelaria eparhială care au organizat Adunarea eparhială, și mai ales dumneavoastră, celor prezenți, pentru participarea la Sfânta Liturghie, la slujba de Te Deum și la această ședință. Este important să evidențiem faptul că din componența actualei Adunări eparhiale rezultă că avem oameni foarte bine pregătiți, cu un bun statut în societate și care dau dovadă de înțelepciune, căpătată nu numai din studii, ci și din experiența vieții și din activitatea lor. Avem speranța că timp de patru ani vom lucra eficient pentru binele Bisericii”.