Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Ședința de închidere a lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod
După o săptămână de lucru intens, de rugăciune și dezbateri în plen, cu contribuții din partea tuturor celor zece delegații prezente, sâmbătă după‑amiază, 25 iunie 2016, a avut loc, în Sala de conferințe a Academiei Ortodoxe din Chania‑Creta (Grecia), ședința de închidere a lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a făcut o trecere în revistă a modului cum s‑au desfășurat lucrările din această săptămână și a reamintit furtunile și calmul care s‑au succedat periodic în lunga perioadă de pregătire a acestui important eveniment al Ortodoxiei universale. A subliniat faptul că pe parcursul celor 16 sesiuni ale lucrărilor atmosfera de lucru a fost una de frățietate, dialog constructiv și respect pentru toate punctele de vedere exprimate. Pe lângă aprobarea unanimă a celor șase documente de pe agenda Sfântului și Marelui Sinod, la final a fost elaborat un document extins care conține concluziile lucrărilor
(Enciclica Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe), și un rezumat al acestuia, care va fi dat publicității ca Mesaj al Sfântului și Marelui Sinod. De asemenea, Patriarhul Ecumenic a mulțumit Întâistătătorilor Bisericilor Autocefale care au venit în Creta la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, tuturor ierarhilor și membrilor delegațiilor, autorităților centrale și locale din Grecia, civile și bisericești, precum și tuturor celor care, într‑o măsură mai mare sau mai mică, au contribuit la organizarea lucrărilor sau la ospitalitatea față de participanți. Patriarhul Teodor al II‑lea al Alexandriei a adresat, din partea Întâistătătorilor Bisericilor Autocefale, mulțumiri președintelui Sfântului și Marelui Sinod, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, precum și un mesaj de prețuire și respect pentru toate eforturile depuse în slujirea unității panortodoxe.
Ca și la ședința de deschidere a lucrărilor, de luni‑dimineață, 20 iunie 2016, și la această întrunire finală, alături de membrii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale au fost prezenți observatori din partea Bisericilor și confesiunilor creștine non‑ortodoxe.
Întrucât redactarea versiunii finale a celui de‑al șaselea document, în cele patru limbi oficiale, a necesitat timp, după ceremonia de închidere a mai avut loc o ședință de lucru, la care au fost prezentate, pe cele patru ecrane din sala de conferințe, formele actualizate ale documentului „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, pregătite pentru semnare.
Sfânta Liturghie din Duminica Tuturor Sfinților a pecetluit duhovnicește lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Ortodoxiei, desfășurat în perioada 18‑26 iunie 2016 în insula Creta.
Rezultatele lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta s‑au cristalizat în versiunile finale ale celor 6 documente, alături de Enciclică și Mesajul adresat la încheierea lucrărilor. Toate acestea vor fi transmise Bisericilor Autocefale, pentru receptarea de către pleroma Bisericii, cler și credincioși. Totodată, participanții direcți și cei care au urmărit cu atenție desfășurarea lucrărilor păstrează în memorie cel puțin cîteva idei.
Realizarea acestui eveniment unic, chiar dacă în calea împlinirii lui au apărut multe dificultăți, arată cât de necesară este sinodalitatea și la nivel panortodox. Astfel, reprezentanții sinoadelor Bisericilor Autocefale au posibilitatea de a stabili legături interbisericești, în simfonia Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Sfântul și Marele Sinod din 2016 poate constitui fundamentul cultivării relațiilor armonioase și a mărturiei comune a Ortodoxiei în lumea de azi. De altfel, cele șase documente aprobate arată preocuparea Bisericii pentru viața spirituală a fiilor și fiicelor duhovnicești („Importanța postului și respectarea lui astăzi”, „Taina Căsătoriei și impedimentele ei”), relațiile de cooperare interortodoxă („Diaspora ortodoxă”, „Autonomia și modul de proclamare a ei”), precum și dialogul cu ceilalți creștini și conștiința vocației spirituale în lume („Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”).
Contribuția delegației Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost apreciată atât pentru listele de amendamente la documentele inițiale, propuse după consultarea Sfântului Sinod al Bisericii noastre de la începutul lunii iunie 2016, cât și pentru intervențiile în plen, în procesul de elaborare dinamică a documentelor finale.
Componentele Centrului de Presă BASILICA au avut jurnaliști acreditați la acest mare eveniment al Ortodoxiei universale și au transmis în fiecare zi, prin radio, televiziune, agenția de știri și cotidianul nostru, știri și reportaje din Creta.