Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Ședință de lucru a Sfântului Sinod dedicată evaluării și intensificării pastorației
Citeşte şi: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 21 iulie 2021, în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pe ordinea de zi s-au aflat propuneri privind viitoarea canonizare, în 2025, a unor mărturisitori și mari duhovnici din timpul comunismului, precum și înființarea a două parohii românești în afara granițelor țării, la Ljubljana, în Slovenia, și în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
După rostirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis lucrările Sfântului Sinod, rostind un cuvânt introductiv în care a evidențiat faptul că evenimentele desfășurate în acest an au avut ca punct central pastorația: „Lucrările Sfântului Sinod din această sesiune sunt legate de diferite aspecte ale vieții Bisericii. În mod deosebit, este Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. Toate activitățile din acest an au avut ca punct central de convergență pastorația. În mod deosebit, la emisiunile posturilor de radio și televiziune ale Patriarhiei Române, dar și în Ziarul LUMINA, au fost foarte multe solicitări adresate ierarhilor din diasporă sau din apropierea granițelor României, pentru a explica, a aduce mărturie despre activitățile Bisericii noastre în jurul granițelor României și în diaspora occidentală. Aici avem o concentrare deosebită în privința pastorației pentru românii din afara României. Apoi, anul comemorativ presupune și o grijă deosebită pentru cimitire și monumentele funerare. Se constată că este foarte mult de lucru pe teren în ceea ce privește evidențierea valorii liturgice și culturale a cimitirelor. Avem un început bun cu actualizarea Regulamentului pentru cimitire, care, cu contribuția și aprobarea Sfântului Sinod, a fost publicat, și este foarte important ca să punem în aplicare prevederile regulamentului pentru administrarea acestor cimitire”.
De asemenea, Patriarhul României a anunțat că în cuprinsul ședinței de lucru a Sfântului Sinod se aduc și precizări cu privire la canonizarea de noi sfinți, mai ales preoți mărturisitori din perioada comunistă. „Desigur, avem o mulțime de activități care au fost desfășurate și sunt evidențiate fie de către Cancelaria Sfântului Sinod, fie de diferite sectoare ale Administrației Patriarhale. Este important să reținem că avem o bucurie venită ca solicitare din partea a două comunități din afara României, și anume înființarea a două parohii noi, una în Slovenia, la Ljubljana, și alta în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Aceasta arată că românii aflați în afara României conștientizează importanța menținerii legăturii lor spirituale cu Biserica Ortodoxă Română. Este o ședință de lucru, însă care are și aspecte practice, dar și aspecte duhovnicești. În cuprinsul acestei ședințe se aduc unele precizări privind viitoarea canonizare de noi sfinți, mai ales preoți mărturisitori și mari duhovnici din perioada comunistă. În anul 2025, acești mărturisitori și mari duhovnici din timpul comunismului vor fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, trecuți în calendar pentru a sublinia, la împlinirea a 140 de ani de Autocefalie și 100 de ani de Patriarhat, importanța mărturisirii dreptei credințe și a promovării vieții creștine în istorie”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, să susțină meditația duhovnicească, intitulată „Arhiereul - duhovnic al duhovnicilor. Responsabilitatea îndrumării duhovnicești a arhiereului față de păstorii de suflete”.
Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit apoi în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind probleme repartizate: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase.
Așa cum este tradiția liturgică, înaintea lucrărilor Sfântului Sinod, a fost săvârșită o slujbă de Te Deum în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.